Under one ruf ^-^

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Aryssa Dania Dalam Ingatan

Lilypie Angel and Memorial tickers

Langkah Kecil AmanI IMan ZulAikha

Langkah Kecil Ammar Yusuf

Ketibaan Orang Baru

Tuesday, April 12, 2011

Pesakit kurang darah seperti saya

Ok now rasanya kena tetapkan pola pemakanan aku dengan cara yang betul...

Dok dengar org ni cakap makan itu ini, akak jadi confuse tau. Ubat still ambik. Adoii saya bukan takat kurang darah tapi darah saya pekat ok. Tapi lately buat test darah, nampak kecairan darah tu mmg nampak jelas. Tapi nak ambik tu payah sbb kurang kot. Banyak bubble je. So sakitlah bila paksaan darah tukan. Dok pum pum pum. Yang sedih hero saya tak ada. Tak leh nak gedik cakap

"Sakit!!!!" Kalau dia ada tentu kurang sakit aku tukan... boleh gedik2. Pasti suami saya urut2 bekas cucuk tu... gedik mengada ko cida...hakkkkk tuiiii. Bio ler laki saya. Saya gi dengan ibu saya pun dia buat mcm saya baby...wakakak nak gelak rasa. Tapi dengan mak mertua??? hahah berani ko gedik kat situ... ambik minyak angin ni sapu!

Hahaha... ok gurau mak... i know u love me :)

Dah la tu... bila ambik ubat cair darah. Tak serasi pulak. Kena gastrik. Ouhhhhh sakit tau. So bila ubat banyak aku dah tak gheti nak makan macammana. Org cakap senang le.

Susu nak minum

Buah nak makan

Sayur nak kena kunyah2

Uhuhuhu... maka gugurl jadi keliru di sini. Jadi dengan ini saya telah menetapkan pola pemakanan saya supaya saya tetap angunnnn (Puiiii)

Pagi pengambilan susu (wajib ambik) adoiii abang Zamani kalau start lecture ku rasa nak jahit je mulut dia tau... heheh dlm ati je la. Aku tahu dia sayang aku. Dia tak nak minum susu.

So pagi aku baru start ambik susu dan nestum. Than ada roti bakar makan kosong.

Tadi kul sepuluh gigil lapar. Maka aku ambik biskut kering tu makan macam tu je dengan air suam. Satu masalah lagi. Akak nak elak gula dalam darah jugak. So lately macam tak minum air suam banyak. So makan biskut tu haus tuh! Maka tibai la air suam dua gelas... baru nak gerakkan??? kalau tak harem...

Than baru ambik ubat gastrik + asid folic (tambah darah) + dufaston

Than tengahari pstikan lunch... uhhh sekarang ni payah nak makan nasi. Tak suke nasi tau tetiba. Hahah tipu.... ***panah petir*** ambik bukan main ko yer... Pengambilan sayur + daging/daging/ikan + buah sbagai pencuci mulut. Dan time ni aku akan minum air buah atau bali. Sbb??? Ari tu discharge keputehan yang luar biasa... wakakak (ok tak pa kongsi) see mcm2kan? Siapa kata senang nak diet? Lebih ini ko kurang ni... maka atas nasihat mak cik Zamani, mak su aini dia kata badan panas. So sbb tu discharge keputehan tu lebih. Maka dia kata ambil la segelas bali. So i prefer time lunch lakan? Ambik tiap2 hari pun pengsan. So aku selang seli, jus apple dan bali... wahhh bijakkan??

After lunch ambik asprin (ubat cairkan darah). Asprin kena, wajib, harus di ambil lepas having meal yang berat. so jangan mimpi nak makan mee ka me hun ke time lunch... **nangis hentak kepala kat dinding***


Balik pastikan makan sikit... mostly nasi je aku tibai. Now on nak makan roti je. May be roti dengan telo ke, roti dengan lauk apa-apa ke? Tapi boleh ke? Balik je lapar macam dok Somalia... hahaha... ok tu tak kisah

Malam... erm kena minum susu jugak... wekkkk tengah pikir minum dengan apa! Sbb malam aku kena makan ubat. Dan ubat tu tak leh lak minum dengan susu... kata org kalsium dengan iron kalau bertemu mmg tak ada effectkan? So ubat tu dah la kena ambik dengan JUS vitamin C. Ha pening kepala pikir sbb banyak bebenor air aku kena minumkan?

Malam punya menu aku tak pikir la. May be aku kena dinner before 6 pm sbb mak mertua ku kata elakkan kencing manis. Makan nasik banyak sangat penyakit jugak. Than kena ambik ubat gastrik tu balik. Adoi... may be susu aku ambik dalam kul 9 or 10 kot... 11 to 12 am baru ambik ubat tu dengan jus.

Ok??? Ermmm tengok la kalau senang.

Bukan senang nak jaga makan ok... kena dapatkan berat yang ideal. Kalau aku tak jaga semua ni, susahlah aku nak dapat anak.Betul jugak cakap zamani

"Kita dah usaha jauh mcm ni... Allah dah tunjuk jalan you sakit apa, and tru doctor he lead us the way to prevent all this. Kenapa kita tak buat? Kalau kita dah cube buat semua tu than still tak ada kesan, still tak bole than its time for us to redha. Kita dah buat semua. Doctor dah bagi dah cakap apa problem you, we just follow. Makan benda yang you boleh makan. Jangan makan benda yang you tak leh makan. Set remainder on ur phone time makan ubat semua. selalu je you skip mcm mana nak berjaya? "

Ok... noted... kan dah sekena sebijik semalam... ku diam je. Ye la... tuk mu sayang...wahhh i buat ye. Sama2 kita doa semoga semua di permudahkan... insya Allah.

4 comments:

Nina Zee said...

inshaAllah sis...blom rezeki lagy... soon... :)

i pown kurang darah..dr suh mkn hati byk fo tmbah darah...tkt baby naty larh..

CidaZam said...

nina - :) sama2 doa yer... makan boleh tapi moderate. Not to much sbb selain pill tu lebih kesan tuk tambah darah... take once a week cukup tak perlu kerap...take k yah

ilham said...

Actually, dlm Islam tak galakkan ambil hati and so on tu, dlm islam tak galakkan pemakanan organ kan?..the best medicine utk kurang darah ni ialah buah delima, skrg mmg susah nak dpt, tapi ada jus delima di pasaran, yg jenama freshie tu paling senang dapat..so cuba try, insyalllah darah boleh maintain balik kepekatan nya..

CidaZam said...

ilham - Tq for the info... insya Allah saya akan cube dapatkan buah delima tu... tak tahu lak delima banyakkan darah... tq ye

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails