Under one ruf ^-^

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Aryssa Dania Dalam Ingatan

Lilypie Angel and Memorial tickers

Langkah Kecil AmanI IMan ZulAikha

Langkah Kecil Ammar Yusuf

Ketibaan Orang Baru

Friday, April 30, 2010

Esok je la...

TAK ADA MUD NAK MENGEMAS... DAMN EVERY TIME TRY UPDATE FROM MY FON ASAL CAP LOCK NI!!! CHANGE TO SMALL CAP TAK LEH PLAK! TAK SUKE. ORG INGAT AKU JERIT PLAK... SORI YER KAWANT2. BARU BALIK DR UMAH MIL ANTA KERETA AWIE, MY BIL DAH BALIK DR SABAH. LAMA JUGAK DIA KAT SANA. THANKS TO MAK SBB BENARKAN ZAMANI PAKAI KERETA. ERMMM BODOS LA PRODUA, NAK MSK TWO MONTH DAH NI!!! OUR CAR TAK KUAR LAGI. ALA KETE KOCIK JE. BELUM MAMPU NAK BELI KERETA BESAR DAN MAHAL. INGAT MLM NI NAK PACK BARANG TP MALAS PLUS MENGANTUK SANGAT. ESOK LEPAS SUBUH KU BERTUNGKUS MENGEMAS BARANG YER. LIST DAH TULIS TADI. AKU TAK LEH LA NAK MAIN PACKING BARANG JE. TAK GHETI. KENA TULIS SATU2. TU LA YANG BUAT KERJA LAMBAT. LIST DAH BUAT SO ESOK BANGUN PAGI MASUKKAN BAJU DLM BEG TERUS. THAN KUL SEPULUH BOLEH BELI BRG KAT TESCO OR JUSCO SEBELUM BERTOLAK TENGAHARI. OK NAK TIDO. ESH BAJU DENGAN SELUAR KERJA SUAMI BLM GOSOK. KANG AHAD PENAT MMG TAK BUAT LA KERJA TU. DADAAA SEMUA... KLU FREE SAYA UPDATE BELOK NI EH.  

Thursday, April 29, 2010

Im sori :p

Ok pasal entry awal pagi ni... welll tengah panas... pagi2 org tinggi suara kita rasa sangat geramkan? Actually the gurl tu ok je... cume nada suara dia mmg tinggi... cume ari ni je telingga akak agak sensetip dengan suara dia yang garing tu...

Tak baikkan marah2?

Lepas tulis entry tu, dia interkom... nada suara yang perlahan tanya aku mana document yang aku simpan... ha kan bole je... tengok number dia yang interkom mmg tak mo angkat... jalan la dtg ke bilik ai... tapi time tu aku dah cool sikit kot... aku angkat fon tanpa suara... than baru dia bersuara...

Lepas dr tu??? Budak opis nampak aku semua tunduk... heheheh... mungkin tahu aku bad mud sbb tadi tinggikan suara... bukan nak sangat tapi aku nak dia tahu jangan la bertindak kurang ajar macam tu... sbb aku minta mmg cara baik sangat... muke pun muke suci pagi2 masuk opiskan? Percaya tak ari ni nan ado org dtg bilik minta itu ini???? Hahaha mungkin mereka tahu aku tengah di serang nan ado mud...

Bagus jugak... kalau tak aku nak buat kerja tak aman langsung... benda kecik pun nak aku yang buatkan... so kali ni buat sendiri... sbb aku dah mud choti ni... yeh yeh...

Harapan tanpa suara...



Perlu ke buat kempen mcm ni??? akan kurang ka kes pembuangan anak? Sedih aku tengok vedio clip ni... tambahan pulak baca entry kak pnut... cerita bergambar korang tengok sendiri kat blog dia... aku tak sanggup nak letak kat blog aku... sbb i just cant.

Cume aku tertarik dengan isi entry ini...

Bu, adik Cuma ingin bertanya…
Rasanya ibu tak akan mampu menjawabnya...
Ibu ingat 14 feb tak
Malam tu ibu ada janji temu
Ibu jumpa jejaka tu
Ibu kata dia cintakan ibu



Benarkah bu?

Dia puji dan puja ibu
Dia rayu dan belai ibu
Katanya cintanya hanya untuk ibu

Ibu terkhayal dengan pujukannya
Ibu terbuai dalam bicaranya
Ibu terlena oleh bisikannya
Benarkah bu?

Ibu tak kisah dia peluk ibu
Ibu izin dia sentuh jasad ibu
Ibu puas dapat buktikan setia ibu
Macam dia kata.. mahu bukti cinta dari ibu
Tapi benarkah bu?



Masa berlalu,
Hari ini lepas 9 bulan...
Pohon yang ibu dan lelaki tu tanam telah membuahkan hasil
Hari ini buah cinta kalian telah terzahir
Hari ini bukti kasih jejaka itu pada ibu telah lahir...
tapi benarkah bu?



Kenapa dia tidak sama menyambut kami?
Kemana dia telah pergi tidak azankan kami?
Mengapa ibu pun benci kami?
Sedangkan inilah semaian tanda cinta ?
Mengapa ibu?



Benarkah bu?


Tak terasakah sakit dan perit
tak berbakikah kasih dan sayang dan
Tidak lagi kah ibu berTuhan?

Benarkah ibu?
Benarkah begitu?

adik cuma nak tanya je bu.....

Panas betul hati!

Cukup cukup cukup cukup pantaaaannnngggg bila org tengking kita... apa tah lagi kalau kita tak buat salah kat dia... kau ada masalah dalam atau otak sekali pun tak boleh nak jawab baik2 ke? Perlu ke tinggi suara kau yang tak sedap tu!???? Damnnn menyirap betul darah pagi2 ni... sori la... tapi aku mmg tak leh dengar suara org tinggi ni... kalau aku kurang ajar, yes aku faham la ko nak marah...

Ko nak pikir mud ko je pagi2 eh? aku tanya baik2 maka jawab baik2... lain la aku tanya ko macam haramkan? Ko nak marah ke nak maki ke ku faham la jugak... cukup baik aku tanya dengan sopan...

Hang silap hari la... aku mmg tak ada mud pagi ni... selalu ko tinggi suara aku boleh senyum je... but this time... aku mmg tak tahan da... ko buat aku mcm org bodo je tadikan? menjerit macam aku ni adik2 ko...macam ko bagi aku makan? best tak aku tengking ko balik tadi apa ko rasa? malu tak? seronok tak?

Baran baran aku, tersentap2 aku pun i never never nak tinggi suara... kecuali dengan en suami... bluekkk tu pun tinggi suara pun memberontak... idoklah aku jerit macam tarzan...ushhh berdesing telinga acik ni bila dengar suara mu yang GARING tu... bernanah... oh kali ini no more senyum2... hambik... kalau berani nak minta tolong aku jap lagi, datang dengan muke berseri yah... kalau ko nak minta tolong aku dengan muke ketat ko... jangan harap nak tolong... give your magic word first baru ku tolong....

Kalau aku nak minta tolong dia??? Ha ha ha...tunggu isnin... sebb esok aku cuti!!!! bagi cool diri dulu... anyway bukan aku suke nak tengking dia.. dia yang tengking aku... kalau adik aku dah lama kena tampo... hahaha tak percaya? tanya tuk puan Rafidah... dengan Didi... berani tak naik suara dengan aku atau ibu... bukan nak belagak ke apa... aku tak kata aku baik... at least aku kalau tak suke atau tak setuju, marah aku suke diamkan diri... so kalau aku diam org tanya, mmg org tu cari nahas... time tu barulah aku tinggi suara... ahak!

Don sakit

Ari ahad ibu call aku minta kebenaran tuk bawak balik Don ke Putrajaya... so me and Zamani tak kisah..hujung minggu lepas tido umah MIL, ibu dengan ayah aku balik Klang, so bila diorg nak balik Putrajaya diorg kesian nak tinggalkan Ah don sengsorang kat umah....tapi ari isnin pagi tu ibu call bagi tahu don tak sihat... tak seaktive selalu nak kejar2... tangan dia sakit...baring je... so aku ingat dia penat sbb ahad tu dia berlari2....

Tanda2 kucing kalau deman...

Hidung dia kering... plusss ada selaput mata... than ibu cakap don tak makan...

Pagi selasa tu ibu call... dia kata don makin teruk... tak makan dari semalam... tido plus nak bangun tak leh... ibu terus bagi tahu aku dia nak bawak Don gi Vet... tapi kat Putrajaya tak ada Vet... gigih call ayah lepas kerja mintak hantar gi klang tepat Vet yang biasa kami pergi...

Balik umah je don terlentang... siannnnn.... tak aktive gila2 kejar.

Ni gambar dia waktu sihat....

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Yangbelakang tu adalah dua2 kaki Don yer... bukan ekor...dia suke baring panjangkan kaki belakang.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Terkangkang tido... tak malu!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Mcm2 posing tido... habis cute lakan?

Tapi bila dia sakit sian dia... dia tak leh nak banyak sangat gerak... Demam panas rupanya dia... panas mencapai 45... boleh jadi sawan kalau bawak lambat ke klinik... doktor bagi dua suntikan. Tuk kurangkan panas badan dan matikan virus. Tangan Don mungkin terseliuh sbb tu dia tak leh nak gerak...mengensot je...

Dan aksi tidonya????

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Org sakit tangan la mummy.... terpaksa baring cam gini.... tangan dia yang bengkok tu yang sakit... sian Ah don...

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

3 hari lagi doktor cakap kena inject tuk tangan dia bengkak... sbb kena cek satu2... tak leh serentak, takut tangan dia tu patah. kalau dia boleh gerak mean tak ada apa-apa lah... tapi still kena ambik suntikan tuk kurangkan bengkak

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Lepas sejam, baru la dia mula nak makan...

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Alhamdlilla... cepat sembuh yer ah donnnn.....

Statement En Osli :- Tah2 Don sakit pasal dia gigit adik... badan si Didi banyak asid... racun banyak....

Wakakak akak gelak guling2... hinaan betul statement en rosli itu pada anak bongsu dia...

Wednesday, April 28, 2010

Comei

Aku rasa en suami semakin comei...


Suke sangat gambar ni... heheheh...

Ok jangan muntah... bawak bertendang yang geli and meluat....

Family PIc

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Gambar bersama keluarga mertua dan sedara belah mak....

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Gambar tanpa en suami....

Kami bergambar atas permintaan adik bongso MIL, Cik Ida.... ni baru kali pertama aku berjumpa dengan dia... nice and very friendly... mmg tak kering gusi berbual dengan dia... dr mula sampai akhir gelak... bila kami nak balik cik ida mita ambik gambar ramai2...

Susah nak bergambar ramai2... dah dapat haruslah dia tepek sebagai kenangan terindah... heheheh

Anak-anak che ta

Dalam camera pak long pulak gambar2 ni... ok mak long pun entry agak kekurangan kebelakangan ni... last two week kot... che Aisyah bz dengan kasut baru... tak tahu la kenapa dia minat sangat kasut ni... rasa tok mama dah pernah beli tuk dia... tapi dia nak jugak... suke dengar bunyik 'keletak keletuk' dia tu.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Pandai posing... suke dapat kasut yang di ingini...

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Sampai ati mak long tak belikan aliya....

Sian dia senyap2 pinjam kasut kak long. Kakak long dia kalau nampak mmg mengamuk tahap triple H... kena smack down!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Gaya pemilik salon rambut.... nampak bergaya tak? Modelnya pasti la aku...

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Yang Che Aliya pulak berminat menjadi cleaner kat kedai kak longnya... ahak!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Elok letak meja ni kat ujung...
Align Center
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

I dont need any help! Muncung bila org menganggu urusan kerja dia...

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Pastu sapu kedai kak long bersih-bersih... bersungguh2 dia menyapukan... kat umah tolong mummy tak?

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Ok Aliya dah habis wat kerja...

Hoyehhhh mak long nan ado penutup cerita... lalalalalala

Tuesday, April 27, 2010

Biarkan mereka...

Aku terbaca satu blog... sekarang ni aku suke sangat baca blog supermom dan letter to mariam... kalau tak sempat kat office, aku akan pastikan baca dia rumah... i dont know why... ku rasa mereka sangat sedih akan kehilangan sesuatu yang berharga dalam diri mereka... dan cara tuk mengurangkan tekanan atau kesedihan itu, maka mereka menulis...

Dan aku tahu ini cara yang paling elok... kita dalam dunia kita... tak ada siapa yang faham walaupun org kata org faham apa yang kita rasa... itu yang aku pegang di saat aku start kenali dunia blog... bila marah ku tulis macam2 kat sini... bila suka pun sama dan kadang2 aku tak sedar rupanya ada yang terasa dan kecik ati... never notice that.

Entry supermon kali ni lain pulak... ada pulak reader yang tak tahu la nak kategorikan mcammana... tak suke ke atau niat nak menegur... may be nak tegur la kot... mengunakan bahasa yang salah. Grammer yang tak betul... aku terpikir, dia tak ada pun kaitkan cerita org lain... dia tak kutuk pun org lain, ceritanya hanya dia dan arwah anak dia... kenapa semua ini perlu di pertikaikan?

Tetiba teringat kes kat blog lama... tu akui salah aku... sedap mulut jekan? tak pa jugak... tapi ni aku tak nampak apa pun salah dlm setiap entry supermom... ku tahu dia mahu luahkan segala kerinduan dia pada anaknya... that all... rupanya ada yang memerhati tatabahasa bagai... ermmm tak mo cakap banyak la... cume aku nak terangkan di sini... ini blog peribadi... actually tak ada niat pun nak bercerita... kalau suke baca teruslah baca, kalau rasa di sebabkan blog2 ni kemahiran pengunaan bahasa tu makin berkurang, maka carilah sumber bacaan yang lain. Surat kabar, majalah... ni kira oklah ni boleh faham... try masuk blog yang penulisnya bawah 25 tahun... mau terkebil2...

Yang dah tukar ejaan Yunk

Tau dah tukar ejaan Taw

Apa lagi... tu je la aku ingat.... pada mereka yang rasa sakit hati membaca blog individu tu... tak payah la baca... actually aku bukan nak promote ke apa... but peningatan pada pembaca yang tak minat nak membaca blog ni... tak perlulah baca... kalau menyakitkan ati carilah blog yang boleh menyenangkan ati dan perasaan tu... tak perlulah nak bergaduh nak tunjuk kita betul org tu salah... org tu nak tulis dia bahagia ke, apa ke... biaq pi la... Tuhan tu adil...

Aku dah belajar dari kesilapan aku sendiri... aku tahu aku selalu bertindak mengikut hati dan bukan otak... akibatnya? diri sendiri yang sakit... so fikir la ok... sbb tak kena pada kita... letakkan diri kita pada situasi tu... pada org tu...

aku bukan cakap aku baik ke apa...entry ni pun tak ku tuju pada sesiapa... sbb aku tahu yang dtg kat blog aku pun tak semua suke... mungkin blog aku pun akan menjadi badan ketawa sbb tatabahasa or cerita tak masuk akal, tak logic atau org akan cop blog aku poyo...macam dia sorg je bahagia, bla bla bla... hentikan la... anda tak perlu sukakan saya. Anda tak perlu sukakan cerita2 saya...

Kadang2 suami saya pun komen jugak kat umah... ayat you tunggang langgang... eh cerita you tu tak elok la, kalau dia ni baca dia tu baca... apa diorg cakap...

Semua tu di control...jangan risau sbb suami saya bukan la baik sangat... dulu time bercinta je dok iya setuju dengan apa saya tulis... la ni? ermmm kadang2 rasa nak resign menulis sbb apa jua yang tulis semuanya salah...last2 ku pikiir balik... mungkin apa yang aku tulis salah dan tak semua boleh terima... ermmm mcm suami dia tu hebat sangat... malaikat nak control??? dia tak tahu suami dia tu bla bla bla...

Ini bukan pujian ok... aku tak suke kalau dia kritik apa yang aku tulis... tapi apa pun sorg perlu tegurkan? Yang paling dekat dengan kita siapa? buruk2 menyampah pun aku pada dia, aku kena la terima... takkan nak di cop isteri derkaha plak? Dah la perangai buruk... benda2 gini pun takkan nak tunjuk pandai? Last2 siapa jugak yang rugi?

Saya sayangkan rumahtangga saya...

Saya suke menulis...

Tapi kalau menulis tu boleh meruntuhkan rumahtangga yang saya bina??? rasanya... erkkkk tak sanggup la... may be saya akan terus menulis, tapi dlm microsoft word... sendiri tulis sendiri baca... hehehehe

Aku tak percaya!! Cintaaaaa (wakaka)

Tak ada makna ku tak percaya cinta... tu gimik je...

Ok semalam ku balik di kejutkan oleh en suami kat belakang pintu.... alah bukan kejutan hadiah ke apa... dia sergah aku time masuk umah... nasib baik aku tak mati... kus semangat!

Duduk2 berbual bual sambil gurau senda... Zamani tanya pasal booking hotel semua... so cerita2... aku terdiam kejap...

"Eshhhh macam tak percaya je..."

"Tak percaya apa?"

"KIta da kawin nak setahun... means dah dekat setahun kita stay umah ni sama2..."

Laki ku tersenyum ...

"Hang bosan dak idup dengan aku??? Menyampah ke?" Tetiba cari pasalkan... soalan cepu cemas

"Apa you ni???" Terus je dia cubit pipi akak lembut...

Eshhhh tak percaya masa berlalu dengan pantas...

Semalam waktu makan malam... abang Jamani bersuara

"Anniversarry part one ni you plan la ye.... buat apa nak buat... part 2 i plan... ok??"

Ku blur... ada plak part 1 and 2...

"Tak faham la..."

"Yer la this is part one.. 10 may... part 2 is 1st aug... tu i plan..."

Ha???? 2 kali anniversary??? ini yang akak suke ni... yahoooo!!!!

Dah nak setahun rupanya ku berkongsi segalanya dengan lelaki ini... sesungguhnya aku adalah jenis org yang tak suke berkongsi barang... tempat tido... bilik... apa sekali pun... aku mmg kedekut... aku tak biasa tido berteman... tak lena kalau ada org di sebelah... lagi la kalau org tu berdengkur, sbb aku mudah terjaga... tapi lepas kawin, tak ada abang Jamani ku jadi rindu... ku tercari2... yang tak best tido ku tak lena bila dia nan ado di sebelah...kalau dulu ku terjaga bila bunyi bising... dengkuran yang kuat buat ku berjaga sepanjang malam.... tapi lepas kawin tak ada bunyi dengkuran abang Jamani tu la, aku mudah terjaga... pelik bukan?

Percaya tak??? hebatkan cinta??? ia boleh merubah segalanya...

Cepat la Khamis.... nak melawat kampung koboi kat A famosa.... uhuhuhu....

Monday, April 26, 2010

Tukar plan holiday

All day call hotels nak buat reservation on 30 Apr... biasa lah pengarah urusan telah bagi arahan...

  • make sure tempat yang nak pergi tu sekali jalan ke arah melaka... so pilihan genting, PD, atau johor?? boring sbb nanti 1st may si fida dah ajak lepak a famosa... nak bawak dak Rayyan jalan2 tengok safari malam tu nanti...
  • Make sure hotel yang 3 bintang ke atas.. otel lama tak mo... cheh!

Buat resevation sendiri tak mokan? Bini jugak la buat...tak buat tak yah gi holiday... gediks akak nak gi jugak... last bercuti berdua bila??? last year la lepas nikah 11 may itu pun honeymoon kat PD... dekat pun dekat... lagipun org seponser...

Reservation Genting resort on 30 apr ---- Fully book mdm

Reservation Seri Malaysia Hotel genting on 30 Apr -----------fully book mdm

Reservation theme park genting on 30 Apr ---------------------------------fully book mdm

Yang ada???

Awana itu pun yang suite... wahhh boleh ke abang Jamani??? Cost??? RM 350 pernite...

Aku mcm RM 350 pernite??? Than pa? tido je? ekekek bole ke lepak dlm bilik je? Sayang oooo gi genting tak kuar baik tak payah... duduk umah je 30 apr tukan??? So report to pengarah urusan, dia kata...

I already told you 3 week lepas i ambik cuti 30 Apr... ur responsible la to booked hotelkan? Salah siapa lambat2kan? bla bl bla at last sebut??? Lets go PD la...

akak pun call la satu2 hotel...

FULLY BOOKEd! Weiiii semua nak bercuti??? Apa satu Malaysia cuti ka? Adalah kosong tapi appartment... akak berdua je... duk umah besau2 apa ke hei???Gigih google tempat.. melaka???

Woiii bosan ar... melaka je... satu hal jugak... kang nenek ku kecik ati plak... Zamani pun tak berani nak gi melaka sbb tak mo isu pergaduhan kecik ati berlaku nanti... nanti nama dia buruk... wakakak... poyossss

Than last2... aku try call A famosa resort... bla bla bla...

RM 188 pernite... include bfast.... king bed... just me and husband... wahhhh... esok2 check out check in kat bunglow A famosa...wakakak...kerja gilakan?

Me :- Ok dah booked hotel

Zamani :- Kat mana?

Me :- A famosa hotel...

Zamani :- Ha?? habis tu check out than check in villa plak???

Gelak! laki aku tu suke sangat gelakkan?? Dia tak mo booked ke apa... aku tahu 30 Apr ni dia tak buat aku hapy... awas kamu!buat la apa pun, tarian singa ka... tarian naga ka... ulek mayang ka... yang aku tahu 30 apr aku nak rehat!!!! sila urut badan dan kaki ku yang tegang dek stress... nak gi holiday pun stress...

Frust! sbb still tak dapat nak jalan jauh2... masing2 cuti nan ado... memula ingat nak gi perhentian... nasib tak booked flight!

Than nak gi Langkawi... sama jugak...

Pangor yang dekat pun tak dapat gi...

ikut hati nak gamble je macam che ta dengan suami dia... tapi satu je... pasal aku dengan Zamani ni... erkkkk cuti yang tetiba tak plan ni aku susah sikit sbb???

  • Abang Jamani depand on me... packing, booking, planning... dia ulur duit je... masalah2 dia tak nak tahu... bagi dia ada masalah, tak yah pergi... kita ni plak dok pikir la... i dont know why la isteri ada perasaan ni? ke aku jer??? kita akan pikir banyak benda...macam hotel contoh, dia bagi range mcm cuti ni RM 250 pernite... to me that tooooo expensive... cari jugak buget otel yang bawah RM 200... lebih bole paw! hahahah...last2 sendiri pening kepala.

  • Dia relex... aku yang pening kepala... baju apa nak bawak... seluar apa nak bawak... pastikan semua ada tak tertinggal, seluar kecik beso... berus gigi, ubat gigi, sabun mandi, pencuci muke... mmg la kalau barang2 tu tertinggal singgah mana2 beli... tapi tah... tak syok... kena plak cari mana2... erm abang Jamani nampak je dia ok tak kisah... cube dia minta akak... body spray B ayang bawak tak? Ku jawab tak... mulut kata ok... muke muram... kang mula la cakap tak selesa la apa... akak tak leh dengar rungutan2 ni...

  • Than aku kalau nak gi tido mana2... adoi barang2 yang aku HARUS bawa
  1. pencuci muke...
  2. minyak wangi
  3. ubat ketiak! Cintai la bahasa kita

Nan ado benda berikut akak mmgggggg boleh tak ada mud sampai habis cuti! and pencuci muke aku bukan jenis boleh dpt kat kedai.. ha tu satu payah tu... ada 6 botol kena pakai tiap hari... satu hal nak pacing semua adakan?

Ermmm entah la... maybe Abang Jamani akak manjakan dia sangat kot... kadang2 tengok cute... kadang2 time aku rasa penat aku rasa nak tarik je telinga dia... kalau mud aku rajin aku susun everything for him... so tak jumpa barang dia buat muke habis comel dia...

Ayang ayang mana b punya charger??? bawak tak?

Baju B yang kaler hijau mude (hahah contoh) bawak tak?

Pencuci muke B ayang bawak tak?

aku pastikan semua bawak... dia hanya pastikan dia bawak aku... hahahah... ok... tak ada mud nak kerja... bila la Khamis yer kawan2??

Bengang

Pagi ni bengang sikit sbb isninkan??? kena gi kerja... bosan...

Than semalam plan dengan abang Jamani... 30 Apr ni nak cuti sesama and we all plan nak stay one nite kat Genting...uhuhu... memula nak ambik 3 hari 2 malam... but Fidah agak join dia 1 may kat A famosa resort... so terpaksa menundakan 3 hari 2 malam tu... sehari je... sabtu kena gi melaka... kami tak tolak percutian org nak seponser ni...datang bawak badan jer...lagi satu main-main kat Genting 3 hari 2 malam pun bosan jugak yer dak???

Actually nak gi bercuti on 10 may... maklumlah ulang tahun perkahwinan yang pertama... since 7 May onward time akak bendera merah... payah nak gi jenjalan bila bendera merah ni... dah la sakit2kan? uhhhh tak syok... so kita awalkan percutian kita yer kawan2...

Semua tu plan semalam je... so hari ni macam terpikir sempat ke kalau nak booking bagai otelnya... dan tetiba sedang aku beratur menunggu dua biji kereta depan aku nak belok ke kanan, tetiba aku nampak sebuah kereta wira (dari side mirror kiri) macam nak himpit aku... sempat lagi aku tutup mata... mmg rapat la...

gedegang!!!! Dia langar side mirro aku... aku dah bengang... tapi alhamdulilla tak langar body... cume side mirror aku macam ke belakang sikit... boleh adjust kot...

Tapi mamat ni aku tengok dia berhenti... aku pun bagi signal berhenti... betulkan side mirror aku... oklah tak patah... tak pecah... kalau tak! harus ko... mud akak dah la tak ada ni...

Dia :- Eshhhh moto tadi la... saya nak elak takut kena dia!

Tetiba...kan... aku tak kuar kereta...takut...cakap dlm kereta je

Aku :- Tak pa la... tak ada apa pun kot...

Confident je aku... betul ke ok? tetiba tak sedap ati... since handbeg kat seat sebelah aku tarik ke seat aku... dah la bukak cerminkan... kang sempat dia capai beg aku plak... than aku kuar... tengok tak ada apa pun kena...

Dia :- Moto bangang tu la... bawak macam apa... nak elak dia...adoiiii...

Aku :- Tak pa... tak ada apa-apa pun...

Dalam ati aku menyirap jugak... ko dah tahu ada moto, jalan tu kecik kenapa la nak menyempit?!!! Bas lalu sebelah aku muat2 je... nak juga jalan beriringan dengan moto tukan?!!! Stupid....

muke mamat tu macam bengang...

Dia :- Tapi side mirror saya la... bengkok!

Eh ada aku kisah??? habis nak aku bayar ke? aku jengguk jugak kat kereta dia...

Aku :- Alah side mirror tertutup je bang... bukak je balik... tak ada apa tu...

Dia :- Eh kereta wira lain... adoiiii

Mengeluh lagi... aku dah hilang sabar dah... apa masalah ko ni!

Aku :- kereta saya ni pun wira bang... abang betulkan je tolak balik ok la tu...

Mengeluh lagi... aku terus masuk kereta malas nak layan... ko yang salah... nak mengeluh lebih2 kenapa?!!!!

Without say sorri!!! dok salahkan moto... dia dah tentu jalan situ... takkan nak stop plak! ko tak leh nak bagi laluan kat dia???? WTF la ko!

Sunday, April 25, 2010

Selamat Melangkah ke alam 30....Neenaaa

Sticky Note For today....

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Happy birthday to my Special blogger friend... NEENA ANWAR ZAIN... wekkkk...heheh en teman naik pangkat... kih kih kih...

Sori ku tak dapat nak menghadirkan diri pada majlis teh tarik mu... bz sikit... but ku tak lupa birthday mu... always remember kawe ku yang happy go lucky ni...

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

  • Semoga panjang umur dah murah rezeki selalu hendaknya...
  • Semoga cun selalu....
  • Semoga berbahagia selalu bersama en teman...
  • Semoga Ceria selalu

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Heheh walaupun ni Birthday En teman... tak pa la ye neena eh...

Actually gambar di atas, bagi aku sendiri ada sentimen value...chewah! ku cilok sbb gambar ini la yang menarik perhatian ku nak ikuti blog dia time dia bercuti kat cameron kot, last year... ku rasa dia pompuan chantikkkkk sangat and friendship dia dengan Deqna membuatkan aku tertarik nak kenal dia dengan lebih dokat lagi... plus dia dengan hubby dia caring giloz... aku suke baca cerita pasangan2 caring ni... hehehe...



Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Gambar pertama kami... time bertemu dulu... sila abaikan muke ku yang tak ada seri langsung...

So neena... selamat memasuki 30an... KO DAH 30 Beb!!!!!!!!! hehehe aku belum lagi... long way to go... gelak syaitoooonnnn

Saturday, April 24, 2010

30 Tahun ke 3 tahun???

Ermmm... rasa kelakor plak... nak cerita pun segan... tapi geram plak... akak kalau org buli adik2 ni mmg hangin satu badan...

Today talk to my sista one hour!!! panas telinga... heheh gosip adik beradik...lama gila tak duduk berbual mcm gini... sebb semalam tengok status FB dia macam dia bengang... so aku try la tanya dia kot2 dia nak share...

Masalah kerja... gaduh dengan budak opis dia... bagi aku biasalah kot kalau suke tak suke ni... iri hati semua... dia bagitahu kawan dia nak resign dan bagi alasan dia (minah tu) tak leh nak masuk dengan team HR which Fida punya team kerja la... yang tak syoknya bila budak ni heboh satu opis yang dia di pulaukan oleh team Fidah... Jangan salah faham... bukan team geng bas sekolah ke apa... kira department dia la... department dia tak la ramai 3-4 org je... tapi dia buruk2 kan semua... kata macam2 kat team dia ni sampai la bos panggil...

Macm bebudak kan?? Oklah tu tak kisah... aku pun tak la nak komen apa-apa sbb biasalah hal kerja... aku pun kerja, ada jugak kawan2... yang tak best!!!!

Bos Fida kata, budak ni mengadu kat bapak dia! Dan bapak dia nak jumpa team Fida ni... yang kelakornya lagi... bos dia plak takut bapak dia panjang2kan cerita...

Aku tanya berapa umur kawan ko ni? 20 tahun ke apa?

Neheeeee babee geeee... 30 tahun... bole??? Walaupun aku mude belum 30... kih kih kih tapi come on laaaa apa hal la bapak hang nak masuk campur??? Motif???

Diorg nak aniaya anak dia... and not being professional... siap bapak dia warning kat bos Fidah yang dia nak tampo muke diorg satu2...

Ini dah lebih la... kalau aku tahu itu berlaku... aku takkan duduk diam... ingat adik aku tu anak yatim??? mungkin bapak aku tak akan masuk campur macam ko lakan... tapi tak bermaksud laki dia dan aku nak diam... meh sini jumpa face to face... u touch my sister! aku saman ko! Jangan sesekali nak buat perangai budak2... anak awak 30 tahun! bukan 3 tahun...

Anak buah saya yang usia 4 tahun dok mengadu itu ini, mak apak dia tak kecoh pun nak serang org... hangin plak aku rasa... actually aku lak emo... tapi kalau korang???

Cube berlaku kat adik korang??? marah tak? Apasal nak babit mak ayah masuk campur pulak... tak kisah la ko anak perempuan sorang ke... ko anak bongsu ke... kulit ko emas ke apa... grow up la wei... aceh ceh... now aku lak jadi bapak budak tu kecoh2... hehehe... tapi seyes la wei aku mmg tak sedap duduk bila dengar bos pidah bagi tahu bapak org tu call maki2 bos dia plus warning plak nak jumpa team Fidah tu...

Jangan ingat ko anak mas, bapak ko lindung ko... semua takut... bapak ko kecoh jumpa adik aku, than aku tak mo jumpa bapak ko, but aku sendiri akan jumpa ko, let see 30 vs 30, i dont feel to bring my father along sbb aku rasa dah cukup besar nak protect adik aku dan diri aku sendiri ... just watch out...

Geram la uolssss.... tak suke la org buat mcm tu kat any of my family members... sob sob sob... bukan nak tunjuk garang ke apa... kami bertiga semua perempuan bila mcm ni siapa lagi nak menolong? akak tak leh dengar ugutan2 macam ni... risau jerk...


Meh sini... kalau berani.... ngeh ngeh ngeh... and to my beloved sista! dont worry... i'll protect you! And ku rasa Rayyan pun bole turun padang... just bekalkan dia tukul besi yang betul2 than ajo ketuk kepala org yang tak gheti nak respect org... wokeh???

Friday, April 23, 2010

GERAM~

Mud marahhhh geram!!!

Sila tahu berat akak dah 59kg... belum 60kg tapi langkah berjaga2... aku dah rasa aku memikul lemak2 yang lebih sehingga mengakibatkan kancing baju kurung (kan ari jumaat... sopan ler) terpaksa di bukak bagi mendapat nafas yang cukup!

$^&*^*&*(()(_)+_+(*&(*)(_))

Helppppp!!! since aku kawin la ni... aduhhhh... dan aku menyalahkan sepenuh kesalahan ini pada en suami!!! Dia senang la balik kerja ada aktiviti dengan member... aku???

Dan aku pulak tak sampai hati nak tengok dia makan sorg2... WHY WHY WHY...

Dunia!!!! mmg kejammmmm...

Time kerja ku tahan... balik kena masak... abang Jamani makan sikit... lebih??? tuk akak la... tak makan rugi plak... heheh... kalau ada anak da lama ku sumbat mulut anakkan?

bila tak masak, ku kata kat dia, makan dulu yer... ayang balik lambat (padahal nak elak makan)

I tunggu you... aduh jantung dah jatuh daaa time ni...

I lambat....

Tak pa la i tunggu... ha tu bererti tonasi dia dah tinggi... ko paksa lagi dia makan dulu, confirm malam sorg tengok dinding, sorang tengok tingkap... tak kose! akak yang makan hati gak nanti

Terpaksa terus terang...

Yang i dah makan... u makanla... i nak diet.... eh

Kalau macam tu tak pa la... I PUN TAK NAK MAKAN

Eh korg mmg senang la cakap... alah temankan je la... tak yah makan, minum...kalau aku minum dia pun minum... so siapa nak jawab??? tention tention!

Tapikannnnn.... ada 29 hari lagi pose... ngeh ngeh ngeh... ok jugakkan??? *gelak syaiton*

Suke bebebor aku gelak macam setankan? tiap kali niat nak ganti je kan... pagi2 elok je lupa... dah sedap makan bagai... baru teringat ehhhhh i pose!

Mcm mana nak kurus ni??? Sob sob... akak dah tention!

Rayyan's play land

Rindu pada si demuksss ni!


Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Geyammmm! Nak cubit2 anak org... Rayyan sejak dah dapat kaki ni, dia lincah nak berjalan. Tak leh nak halang dia ke mana... at last kena tambat dengan mak diakan?

Ini cerita kat Alamanda ari tu... tersimpan je dalam draf tak publish...

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Rayyan macam mak long arrr... cepat bosan... kejap main tak sampai berapa minit nak try kat tempat lain plak...

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Yang pasti tempat ni hanya budak2 sahaja... tapi risau jugak, Rayyan tak tegap lagi nak berjalan... kejap2 jatuh... risaulahkan... Fida dengan sepol nak rehat... so yang melayan mak long dengan pak long je la.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Yang ini mak long tak leh nak naik... hehehe...

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Happy betul dia... ehem ehem... bila nak bagi along dengan abang long pinjam Rayyan??? Tetiba teringin nak bawak Tayen jalan2 berduaan... Tayen mau ka???

Pak long la ni telah ajar Tayen nak main benda alah ni... mahal weiiiiii RM 1.00! Dulu time aku dua kupang je... (chewah cakap utara... heheh)... lah ni??? 10 kali dia naik, aku dah boleh beli happy meal tuk dia...

Tapi Rayyan ni tak dengar cakap jugak... bule tak kata jangan... dia ikut... tapi tarik mama dia... sepol bengang je cakap Fidah manjakan anak... hehehe... but tak sampai hatikan? Tengok muke dia yang cute tu... so pak long pun sponser la...

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Sila naik sila naik... jangan segan2...

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Saya derebar bas sekolah... kah kah kah... bersungguh2 dia bawak bas tu yer???

Patut bawak Rayyan kat giant shah alam... mmg FOC jo... mau dia tak mo balikkan???? seronok benda tu gerak2... pssttttt minta kat Tok Li hang... dia mmg akan bagi punya la... cucu sorg... kang anak mak long dapat la second hand... sob sob... macam mak hang dulu la... padan muke aku... kih kih kih...

Ok nak story ni... TAyen mmg takut benda ala ni... satu2 benda yang dia tak mo naik... so aku suke la menyakat... sbb dia takut patung dua ekor kat tepi tu... cepat2 letak dia dlm tu... sbb kami tau dia akan nangis gila2 la... sbb ini yang terjadi sebelum2 ni...

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Tapi dia teruja dengan butang2 kat situ... kelako u ols... nak naik punya pasal, dia diam tak pandang patung kat sebelah tu... siap sengetkan badan tak mo kena benda alah, bila dengar bunyi music siap goyang2 badan... pastu??? terus berani dengan kawan dua org yang tengek atas tu...

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

terus dia pukul benda alah ni... tarik idung bagai... hahahaha dah tak takut da...

Oklah layan video...

video

video

Aku yang rimas si Didi dok peluk Rayyan... rayyan kalau aku buat gitu bukan main tolak2 tangan mak long... kalau jadammmm... heheheh suke....

Thursday, April 22, 2010

Entry kak Pnut...

Kak pnut cida cilok entry kak pnut yo... sedih air mata aku meleleh2... *kesat hingus kat baju*


Tajuk entry kak pnut memarik perhatian aku... waktu ni aku tengah isu payment voucher tuk salary yer... ku tahan semata2 tuk kongsi di sini...


___________________________________________________________________


Entry penuh clik sini... cerita akak ku...


Saya baca di Forum sorang budak lelaki (yes i call him budak, sebab masih belajar tapi gatai menikah)


This budak laki, kahwenlah dengan bini dia, yang juga student. Pastu 'sedap-sedap'-'geli-geli' ko buntingkan bini ko, pastu ko gelabah tak mau baby, dan tanya pendapat orang cemana nak gugurkan kandungan.


Hambek ko..makcik pakcik situ meroyan mengeji dia bagai. Katanya bukan kejam, tapi belum ready nak ada anak. Tak kejam tengkorak kamu!!! Sampai ada satu forumer ni siap offer, dia bela wife dia ni, kasi duit, pegi check up dan tanggung kos beranak semua, kalau tak mau baby tu, nanti bagi dia bela. See ramai manusia mulia disamping ramai manusia keji.


Ko kata tak ready?? mangkuk jamban cap kuda putih la kamu.. tak ready..bab bab menikah ready pulak, terlebih ready pulak, sampai parent tak mau pun nak redah nikah di Thailand. Unta cap apalah otak dia ni. Suka suki nak gugurkan kandungan, dah kahwen, SAH.


Teruskan aje, rezeki budak tu ada je nanti. Pendek akal la kamu.Ko gugurlah kandungan wife ko tu, pastu esok-esok Allah uji, tak beranak-beranak lagi bini kamu, baru tau.. dah tu pulak, kamu pulak cari alasan nak kena kawen lain sebab bini kamu tak beranak-beranak.. aduhaiii dunia..dunia...tapi dalam banyak komen-komen tu saya tertarik komen sorang forumer ni


"ko tau tak macam mana perasaan seorang ayah yg pertama kali memegang dan melihat wajah anak die yg baru lahir .. meh aku cerita .. rasa dunia berhenti bergerak, rasa hilang segala kesusahan, apa saja pun sanggup ko korbankan demi anak yg ko tatang tuh hatta nyawa ko sendiri .. ko peganglah anak ko nanti, dan ko takkan penah rasa menyesal die dilahirkan .. trust me on this .. "


Adik oii, tahu tak kamu, mendengar tangisan pertama dia sebaik sahaja dilahirkan itu sangat indah?? lebih indah dari saat kamu dinikah dengan pasangan kamu oiii, ianya juga jauh lebih indah daripada kamu menang peraduan Petronas juta-juta ringgit tu.


Saat kamu pegang baby kamu tunjuk pada keluarga inilah anak aku... itulah momment paling bernilai, nilainya lebih dari kamu jual tanah pusaka nenek moyang kamu..


Anak-anak saya dilahirkan pre-mature begini, kecik, hanya kami je tau takutnya kami akan kehilangan dia, kamu pulak senang-senang nak buang anak dari benih kamu. )(*(&*()^)%%(*(*^%$ la


Tahu dak kamu??? apa perasaan isteri kamu bila pertama kali dapat sentuh kulit baby kamu, pertama kali menatap wajah bersih dia?? pertama kali menyuakan puting susu untuk hisapan anak kamu.. dik oiii hisapan dari anakanda itu jauh lebih indah dari kamu punya sengal!! opssss


Cube kamu bayangkan..ini adalah anak yang kamu ingin buang itu??? BULIH DAK!!!!!!!!!!!!

__________________________________________________________________

Ya Allah... Ya Rabbi... apa nak jadi dengan dunia ni? Apa yang ada dalam pikiran mereka? Tahu tak ramai lagi dlm dunia ni yang tak di kurniakan anak? Tahu tak ramai yang bersungguh dan pohon pada Allah tuk kurniakan mereka anak?

Aku teringat kisah MIL kat Mekah, dia berjumpa seorg pasangan yang setiap tahun tak lepas tuk buat ibadat haji... mereka tunaikan haji without fail sbb nak mohon zuriat di depan kaabah. Tapi Allah masih lagi belum tunaikan doanya tapi mereka tidak putus berdoa...

Sampai sekarang aku rasa hidup ini kosong sangat... kadang2 aku kesiankan Zamani... aku tahu dia terpaksa menjadi kuat HANYA tuk isterinya yang lemah ini... bodoh la seorg isteri tu kawin tapi tak nak bagi zuriat pada suami... maaf! kalau mulut saya celupar... saat itu sangat indah... even the day aku kehilangan 'kekuatanku' Tuhan je tahu apa yang aku rasa betapa sakitnya mental dan fizikal yang aku alami...

Aku tak bermaksud nak menjaja kesedihan di sini... sakitnya Tuhan je tahu... tapi itu tidak mematahkan semangat aku tuk terus menjadi seorg ibu... dan doa ini tidak putus meminta rezeki pada Tuhan...

Biar pun sakit... tapi saat itu saat terindah... mmg tak di nafikan... walaupun tiada tangisan bayi di dewan bersalin, hanya ada tangisan aku dan Zamani... tapi itu tidak mematahkan semangat dan keinginan kami tuk memiliki anak...

Ya Allah...

Kalaulah tak ada rasa di hati tuk menjadi ibu atau ayah, cubela tatap la muke mana2 baby... tak ke kau rasa bangga kau dapat melahirkan seorg bayi hasil cinta kalian? He/she has ur eyes... nose... hair... dont u feel itu ada lah anugerah yang tak ternilai? Ada org yang sangguh berhabis duit tuk mendapatkan zuriat dan kau, Allah bagi percuma, tanpa bayaran, kau nak tolak mentah2? Habis buat apa kawin kalau gitu? Apa yang mengalir dan hidup di rahim isteri mu adalah darah yang halal...

Kelmarin time aku ambik result darah, ada pasangan pelajar... perempuan tu tunggu hari je kot... dia ada FINAL exam!!! Suami isteri masih belajar... sempat aku dengar perbualan dia dah doktor.

Doktor :- Paper last bila?

Ibu mengandung :- Saya punya minggu depan...sempat ke doktor?

Doktor :- Insya Allah... doa la... tak ada contraction ke apa?

Ibu mengandung :- Tak ada pulak... sakit sikit pas tu ok...

Ayah :- Dia tahu ibu dia nak exam...

Mereka gelak...

Doktor :- Sayangkan... kalau awal mean kena re seat paper la yer?

Ibu mengandung :- Tak pa...janji baby sihat... paper tu boleh ulang balik...

And the husband smile...doktor yang over risaukan paper minah tu... and this gurl? final paper sanggup dia duduk balik as long baby selamat... betapa happynya kedua2 bakal ibu dengan ayah tu...

Adoiii saat itu saat paling indah... from the doctor told you u get pregnant... ko rasa dunia tu kau yang punya!!! ada nyawa yang hidup dlm rahim kau dan ia kepunyaan lelaki yang kau cinta... bukankah itu indah???

Percayalah..kehadiran seorg bayi melengkapkan hidup kamu sebagai seorg wanita dan juga lelaki...

Ermmmm nak baby la....

Wednesday, April 21, 2010

Gambar2 tuk che ta...

For my Biras yang berada di Kuantan nunnnn.....

I know she miss her doters... kalau TB minta maaf la yer,di luar bidang kose nak jaga... ahak! tak kan nak ambik gambo dengan video kot eh? Wakakak...

Yesterday ku di tanggungjawab tuk menjaga anak2 Che ta, since MIL and FIL nak uruskan hal keluarga... tak ada banyak pun yang aku tolong... budak2 dah besar... cume i know both of them miss mummykan? Aisyah sampai merajuk2... maklong nak mms mummy pun dia kata tak payah... mak long hantar je gambar Aliya, tak yah anta gambar Aisyah...



Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Aliya... ku nak anto gambar ni tru MMS fail plak!

Alahaiiii sedihnya statement tu... Aliya plak suruh posing tak mo... tapi buat muke ketat... hehehe...Semalam keluar sat ke Giant Shah Alam tuk beli laksa... tapi biasalah Aisyah... dia nak jadi princess plak... layannnn.... semua org tengok gelagat dia semalam yang mengalahkan princess... janji tak bising udah yer che Aisyah...

Yang tak sedap last nite... ku tak bagi Aisyah main fon ku... but when she said 'Mak long Aisyah nak cakap dengan mummy bule?' ku terus dial her mummy's number... walaupun ku tahu Che ta enjoy food kat Kuantan nunnnn heheheh... apa che ta? scandle dengan chef?? wakaka nak terguling gelak plak aku... ampunnn mr Ana...

Mak long ni emo tak sudah... pak long meluat sbb balik tengok muke bini monyok tak seceria... bila di tanya ku jawab...

"I tak sanggup tengok bebudak ni jauh dengan mak dia..." Laki ku pandang aku semacam.... R you sure???

Yer la Aliya terutamanya... sian bila sebut Mummy tercari2 dia... sampai dia ajak aku cari mummy dia kat luar... ha ha ha siankan? Tapi tu la pengorbanan... aku tahu Che ta pun tak minta dia nak kerja jauh2... and i know she miss both of them jugak...

Aku nak bawak Rayyan ke sini... sbb benda alah ni tak yah bayar... bule??? Berhenti je diorg tekan bagi gerak balik...




Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Macam tak ada kereta kat belakang... boleh kuar parking ni...

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Mana mummy saya???

Free Image Hosting at www.ImageShack.us




Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Kemudian tukar pada yang ini... yang si kakak???

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Pandai melawa... semua serba pink... and the best dah rupa anak raja naik itik dah... hahaha...

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Seronok sangat dapat naik

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Ini kude Aisyah... ok enjoy the video jugak yer...

Che ta... Aliya nak mak long dah sekarang...

I dont know kenapa Aliya dari dulu tak mo dengan aku...may be aku jahat kot... hehehe... puas ku pujuk bagai dia tak mo jugak... may be dulu preg anak perempuan so org kata tak leh nak geng... may be... lepas bersalin pun tak nak jugak... semalam sian dia makan suap sendiri... aku tanya dia

"Mak long suap liya bule?"

Dia hulur sudu... HOYEHHHHHH!!!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us



Free Image Hosting at www.ImageShack.us



Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Tuesday, April 20, 2010

Banyak sangat rancangan

Sekarang ni sejak abang Jamani join company baru ni, banyak sangat xtvti yang dia kena join... every week ada je benda yang dia nak join...

Sejujurnya aku tak kisah sangat... sian jugak dia asik duduk umah je,kan? kawan2 dah la nan ado... xTVti dia hujung minggu plak spen masa dengan 4 brother...tapi lately the 4 brother tak rapat sangat... sbb???

Mr Ana turut kerja shiff so as u all know la... abang Jamani pun gitu... kalau hujung minggu time cuti nak rest kat umah... so bila abang free adik lak nan ado... bila adik ado... abang lak tiada... so masa tu dah tak ada... kadang2 kami sampai umah mak, depa dah balik...

Awie kerja kat Sabah... masih belum pulang

Afifi pun bz kerja plus weekend dia tak ada kat umah sbb uruskan hal dia kot...

So i know Zamani bit boring... kalau duduk umah mak pun dia banyak main game je la kalau 3 org tu ada mmg tak leh nak duduk umah... bagi alasan air kat kedai lagi fresh.

Anak pun tak adakan? Bini pun sometime mud ok dia boleh la terima gurau... kalau tak? tak ada maknanya!So sbb tu aku tak kisah sangat...as long ko bagitahu aku mana nak pergi... dont have to seek permission cume inform je...

So malam tu kami cerita2... than dia cakap

"Eh my opis jadi la buat BBQ on this 24 April..."

"Oh than u pergi la..."

"You???"

"Alahhh you pergi i boleh stay umah ibu... tak pun umah mak pun ok..."

"Yang... i dah beristeri...i bukan single lagi nak jalan sorang2... ada dua option, sama ada kita pergi sekali, atau kita tak pergi... itu je. Dah la overnite kat sana, takkan i nak tinggal u sorg-sorg kat umah. Dah! tak yah nak suggest2! mengarut... sama ada kita pergi dua org ATAU! Kita tak pergi... "

Aku terdiam sekejap... mcmmana???

Monday, April 19, 2010

Aktiviti ari Sabtu

Semangat nak masak berkobar2... tetiba aku rasa enjoy pulak memasak...hari sabtu tu, aku minta terpaksa bincang dengan Zamani tuk tido Shah Alam... at least aku boleh belajar masak dengan mak. Since tunjuk ajar mak buat makaroni sup tu, aku dah rasa confident sikit nak masuk dapur... yer la dpt pujian, tu yang berkobar... setiap kali aku masak abang Jamani kasi upah... tu yang semangat tuh! Cit podahhhhh... muntah la korang yer...

Dia pun tak kisah sbb shiff kerja dia minggu ni start pukul 9.00 pg - 7.00 mlm, so waktu tido cukup... uhs lama tak tido umah mak... Putrajaya pun sama lebih kurang tu jugak...

Mak selalu gi Pasar Tani beli barang pasar stiap hujung minggu... so ini la peluang nak belajar... so hari Ahad tu aku bangun seawal 630 pagi... tunggu punya tunggu sampai kul 8 mcm tu Ijat ketuk pintu... semangat akak tinggalkan abang Jamani yang lena lagi... malas nak kacau... dia kalau tido jangan la kacau... dia kaau akak tak pa... wakakak.... tetttttttttttttttttttttt!

First time shopping barang dapur kat pasar Tani... actually ibu pun tak pernah beli barang dapur... jarang la... sbb yang selalu beli ayah... tahu2 ibu masak je apa yang ayah beli... kalau kami pergi pun beli je... janji barang tu kat mata ni elok... ok la...

Tapi rupanya banyak benda yang kita kena tahu... first MIL ajar aku cara nak beli ikan...Nak tukar selera plak... nak beli ikan bawal (sbb ikan tu abang Jamani suke makan... hehehe)... besar2 betul ikan kat pasar pagi... heheh jakun sekejap aku... Kami beli ikan yang suci... MIL tak nak org tu siang... sbb aku mmg nak belahar siang ikan...

Than MIL cara pilih sotong pulak... Kulit sotong yang macam kotor tak elok...kalau siang sotong pun kulit tu kena bersihkan... sumpah beb... aku mmg tak tahu... hehehe tahu buang tulang dengan ink dia... idok ku tahu kena buang kulitnya...

Than daging... yang merah dengan yang pucat... yang merah lembu mude yang daging pucat lembu tua... eh ye ke? Ke terbalik... ku dok pikir yang pucat tu daging lmbu lama... wakakak...

MIL ajar cara nak pilih sayur... jenis cili yang pedas...

Pemilihan ayam... ayam kampung, ayam bandar... ayam yang sesuai nak masak rendang gune ayam kampung tua... daging dia liat... kalau gune ayam kampung mude atau ayam bandar mmg isi hancur...

Sampai umah... MIL ajar menyiang... siang ikan... siang ayam... adoiii... time siang ikan tu aku rasa macam ngilu semacam... lagi2 dengar bunyi tulang patah... oooo serammmm oooo...

Siang ayam lagi la parah... MIL tunjuk 2 cara nak potong ayam... aku tengok dia libas sekali je ayam tu dah elok potong... time aku... Ya Allah... aku tetak ayam tu (iz it the rite word??) pisau tak tembus... kesan pun nan ado... last2 yang kerjakan ayam tu dua org... hahaha sampai hancur2 ayam MIL...ye la tak gheti cari joint tulang ayam tu...

Cara nak bersihkan ayam dengan ikan pun MIL ajar ok...aku rasa complete minggu tu... heheh MIL bukak kelas tu menantu... che ta pun join sekali.

Yang tak sedap, barang pasar minggu ni MIL sponser... adehhh di sponser lagi... segan pulak... dah empat minggu ayah je sponser barang dapur umah aku... beli ayam, daging dan udang... aku nak bayar dia tak nak ambik plak... sbb dia cakap aku ambik sikit je pun. Sikit pun ayam sekor... daging dengan udang pun 500g jugak sekali beli...

Kali ni MIL plak sponser... tak cukup dengan barang basah... barang kering pun MIL bekalkan jugak... dengan cili padinya, dengan limau, halia, rempah kari... aduuhhhh... ni semangat dan nekad nak belajar masak ni... kih kih kih...

Apa pun aku hargai sangat bantuan MIL.. syukur la MIL sudi sangat mengajor... kalau tak aku pun mati kutu, sampai bebila pun aku tak tahu nak masak... mcm hari ni... ngeh ngeh ngeh... dalam sejarah, dan aku tak pernah terlintas akan masak lauk ini tuk en Suami...

Ku try buat pajeri nenas uolss... hebat tak?? nan ado segera2... gune high way bagai... ha! kalau nak cerita dlm entry ni mmg korang tertido atas keyboard tu... aku sambung nanti je la ye... daaaa

Mengadas

Mengikut laporan si Fidah... org yang jaga Rayyan selalu urut kaki Rayyan, bukan la urut macam kat SPA tu... org tua2 kata la kan... tak tahu la... Fidah pun tak tahu... sampaila dia tengok perangai pelik Rayyan... pantang nampak minyak/lotion minta sapu kat kaki dia bagai... so Fida tanya budak yang jaga anak dia...sbb takut la jugak mmg kaki dia sakit ke apa... rupanya mak budak tu buat urutan baby bagi budak cepat jalan... (sblm Rayyan pandai jalan)...

Tapi ini budak... dah penat main... tetiba...


Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Baring kat mak cu... padahal 10 minit sblm tu gaduh jerit2 baik punnnyaaaa....

Fida :- Dah mula la tuuuu nak suruh org urut!

Semua gelak... Atok la suke manjakan dia...

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Bukan main sedap... mak cu usap2 kepala... atuk usap2 kaki...

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Seronok betul ko Rayyan! Mengadassssss

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails