Under one ruf ^-^

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Aryssa Dania Dalam Ingatan

Lilypie Angel and Memorial tickers

Langkah Kecil AmanI IMan ZulAikha

Langkah Kecil Ammar Yusuf

Ketibaan Orang Baru

Friday, August 19, 2011

Persediaan raya tahun ni

Ermm... dua minggu lagi raya eh?

Aku?? tah... persediaan raya tu mcm tak ada. Sbb umah baru siap. Patutnya lagi ler semangat nak raya, yer dak? Tapi tak la... umah masih lagi bersepah2. Mungkin esok panggil org lagi tuk bersihkan tuk final. Kabinet dah pasang, makin berpintu makin menjadi mak aku sumbat barang. Kalau masuk setiap bilik aku jadi mabuk dengan plastik2 barang2.

So kena buat something la. Makin besar umah, makin banyak barang plak.

Me semakin tak larat. Tu yang sanggup upah org. Sejam RM 10. Oklah tapi dia kerja mmg cepat gila ko!Kecik je badan. Tapi tah... mmg laju la. Dulu nak kemas tu panggil dia, aku upah dia RM 100 tuk 10 jam. Start kerja dr kul 9 sampai kul 7 malam. Settle umah ko! Siap sempat basuh ais box.

So kuih2 semua tak beli. Hahah nak order baru sedar ni dah minggu ke tiga puasa. Sob sob. Melaka pun kami tak balik. Ate umah macammana?

RAya tahun ni mmg tak ke mana. Abang Zamani kena kerja tahun ni. Dia yang volunteer. Sbb lepas raya insya Allah dengan izin Allah kami laki bni cuti panjang. Yahoooo... so tu yang masing2 mengalah dengan tempat kerja masing2. Tak pa kerja...

Bagi ku raya kat mana2 pun sama. Janji dengan suami. Zamani concern sikit seram nak tinggalkan bini dia kat umah. Suke nak post2 aku tau. Dia cakap lepas balik kerja dia akan terus je ke destinasi. Tak nak la! Tak syok. Ala tinggal umah bukan melalak nangis hentak kepala kat dinding punkan? Paling tak aku tido kat umah.

Next week gaji... baru la cari kuih raya kat mana-mana. Last year beli kat Subang Prade. Sedap kuih2nya... So beli la few jeniskan? Jadilah....

Baju raya pun tak ada. Memula kami macam malas la nak beli. Pakai je yang ada. Mana leh?? Aku boleh la. Lagi pun nan ado saiz. Zamani kena kerja pagi raya. So macam tak elok plak. Apa kata kawan2 dia plak. Tak happy nak sambut raya. Kan sunat berbaju baru? Ok minggu depan cari la mana2 kedai. At least beli baju melayu pun jadi la.

Banyak nak pakai duit sebenarnya. Beli benda yang LEBIH PENTING. So raya tahun ni macam so so je la. Yang penting bagi aku tahun ni aku dapat beraya dengan suami. Tak jauh dengan dia. Ibu ayah pun duduk Klang je tahun ni... pertama kali dalam sejarah hidup mak ayah aku kot! Tahun ni raya Selangor. Hahah duit habis buat umah so sembunyi!

Pang!!! sukati aku je. Diorg nak rasa raya umah baru. Tak ada org yang datang. Itu sudah pasti sbb kami tak ada sedara kat selangor ni. Ada tu ada la. Tapi diorg pun ada kampungkan? So pastinya tahun ni tengok Tv je la.

My family in law pun balik kampung may be raya ke dua atau ke tiga. So first raya bole la lepak umah MIL. Mungkin petang or malam raya pertama my parents balik Melaka jugak kot. Mungkin je la. As for me, ku ikut je Zamani. Dia nak raya umah family dia, ku ikut. Nak balik melaka pun ku ikut. Tak nak presure dia. Im ok. With my condition rite now mana2 pun boleh janji dengan dia.

Aku kesian tengok dia nak pikir pasal raya ni. Takut aku serba salah bagai. Dah banyak kali jugak aku cakap i dont mind. Tak raya mana2 pun tak ada. You nak duduk umah tido pun tak pa. Sbb aku bukan jenis isteri yang nak paksa suami kena raya sini sana. Cume sentap kalau tak dapat duit raya je. Hahahah

Tema tahun ni apa ye? Nak jugak la beli baju raya. Jubah ke apa. Abang Zamani reserve merah tahun depan, so merah tak leh ambik tahun ni...

Hijau nak b???

Sure Mama liya suke!!! Antik mak long dengan pak long.

Oh duit raya... agihan kena pecah ni. Anak buah makin ramai. Tu tak pikir pun lagi. Rayyan raya perak. So boring. Aisyah, Aliya dan Qayyum pun raya kedah tahun ni. Yang ada hanya Humayraa je la... hahaha yang tak ada tak leh collect duit raya ye... lepas raya baru collect. Tapi ada term and condition. Hanya valid beberapa hari... hahaha

Ok aku kebosanan sebenarnya... bye!

2 comments:

aTy _faRed~ said...

cakap pasal upah orang baru teringat nak suggest soh mak kat kampung upah orang jer ngemas... tak larat nak ngemas ar...lelagi kalau setahun sekali jer kemas...huhu

CidaZam said...

aty- better ambik org je... mmg tak larat la kalau buat sengsorang, kalau ramai2 oklah meriahkan? Dulu adik2 semua duduk dengan mak, senang dan seronok kerja sama2. bila masing2 jauh ni, better upah je org. Indon pun sekarang banyak yang nak buat part time nak raya ni... heheh

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails