Under one ruf ^-^

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Aryssa Dania Dalam Ingatan

Lilypie Angel and Memorial tickers

Langkah Kecil AmanI IMan ZulAikha

Langkah Kecil Ammar Yusuf

Ketibaan Orang Baru

Wednesday, July 27, 2011

Apa yang aku suke pasai boss aku

Aku dah kat sini dah hampir 5 tahun... tak tahu kenapa aku rasa 'selesa' sangat kat opis ni. Walaupun jaga tak seberapa, tapi Alhamdulilla la... increment pun mmg ada sepanjang aku kerja sini. Setahun dua kali. Alrite la tukan? Bonus pun dapat. Walaupun tak la 7/8 bulan but still ok la.

Tah... cume time kerja je la aku tak suke.

Tapi boss aku mmg baik... baya laki aku je... 35 tahun this year. Dah bukak company ni almost 11 - 12 years kot. Sekarang ni dia mampu berdiri belagak dengan usaha dia... hahah... boss aku hansem. Tapi sebab 5 tahun aku tengok muke dia... erm hansem lagi abang Jamani...wakaka. Kalau tak lama dah tekel diakan? Majority siapa pun, baik client, supplier, bank, pekerja2 gov ni kalau jumpa dia, sure call aku, cakap

"Eh your boss hansem la..."

Dah tu... tengok la umur. Pakai BMW, baju pun buruk tapi Amani Exchange.

And paling paling aku suke pasal dia. Dia mmg faham kebajikan pekerja. Mmg senang nak tolong staff. Baik sangat sampai aku sakit hati kadang2. Dan dia tak pernah belagak bos. Dan semua manager yang dia hire semua lebih sudu dari kuah... rasa nak ludah2 je!

And semalam dia jumpa aku... cakap dia ada berbual dengan budak despatch aku ni. Mamat ni awal2 kerja mmg bagus. Lately dia punya performance turun sikit. So dia cakap mamat ni bagitahu dia, dia kerja malam. Aku plak berang... itu hak dia nak kerja. Kita bayar gaji so apa pun dia kena settlekan kerja. Mana boleh bagi alasan!

CHewahhhh sbb tu Allah tak bagi aku jadi bos! Mmg jahanam!

Boss aku tetap cool... siap cakap kat aku slow talk dengan mamat ni. Kalau dia perlukan duit, baik dia berhenti kerja yang dia buat malam2 tu, and focus dengan company aku. Since kami perlukan operation yang sometime nak kena ke port malam2 butakan? Gaji akan di selaraskan. So senang. Dia cakap

"Mana ada org buat kerja dua sekali dalam satu hari. Bila dia nak rehat? and effect performance dia je.Baik kita naikkan gaji dia, than kita minta dia assist operation bila perlu...okkan?"

Otak bos aku ni nak save je... hahah means tak payah la dia tambah org. Kalau org yang dia ada dia boleh gunekan. Naik RM 500-800 oklah dari nak habis RM 1300-1500. Tak masuk EPF and Socso lagikan?

So pagi tadi atas permintaan bos aku, aku pun tanya la mamat ni. Dia kata dia jadi jaga sekolah. Malam... shift pukul 1 pagi sampai 7 pagi... bulatsss mata aku. Siannya....sbb isteri dia final year. So nak kena bayar yuran. Sob sob... akak emo... akak emo...

Aku suruh dia culculate average yang dia nak, kita try adjustlah. Ermmm bila duduk2 ni, aku terdiam jap... dia baik sangat... itu yang aku suke pasal dia. Means kalau nak minta tolong tu mmg dia bagilah. Kalau staff ada masalah kerja pun, dia bagi loan. Tolak pun dia suruh tolak berpada2. Kalau dia tengok jumlah gaji pekerja tu sikit dia akan tanya aku apa org tu nak makan? Hahaha mana aku tahu? Dia tak bising ko lak perhatin lebih2... wakakak itu la boss aku. But ada jugak staff yang ambik kesempatan. Aku lak yang naik hangin. Lebih2 lak.Macam nak buat loan tak ada masuk akal...

Macam... nak beli tanah!

Nak beli alatan pin ball!

Tah apa-apa tah... mmg reject! Heheh tapi kalau dia tengah marah!!! siap la...so far aku dah masak la dengan perangai bos aku ni... tah la... nak cari kerja lain tapi hati risau... boleh ke aku dapat boss yang sebaik boss aku sekarang? Yang memahami?

4 comments:

Mimy Hamid said...

tak kisah keje mana...dpt rezeki halal berkat duit

yanie anuar said...

bos saya pun ok...i follow

CidaZam said...

mimy mmg pun, tapi kadang2 kalau duit/gaji ok tapi hati tak tenang pun tak syok juga. Paling benci kalau org dok halang kita buat itu inikan? Rasa sangat bosan

CidaZam said...

Yanie anuar - yes! kalau baik kita jaga hati bos kita betul2...heheh

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails