Under one ruf ^-^

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Aryssa Dania Dalam Ingatan

Lilypie Angel and Memorial tickers

Langkah Kecil AmanI IMan ZulAikha

Langkah Kecil Ammar Yusuf

Ketibaan Orang Baru

Wednesday, July 27, 2011

Renovation Umah

Ok setelah sekian lama aku menahan entry ni... sekarang baru berani buat sbb umah dah complete 80%. Semua dah siap tinggal wiring dan cat sahaja. Wiring pun buat hari ni mean tinggal cat je la.

Dari bulan 5 kot... sekarang baru siapa. Adoi mmg siksa! Barang mak ayah aku mmg banyak gila. Lepas diorg pindah balik dari Putrajaya. Bayangkan time diorg pindah Putrajaya 2009, bapak aku beli semua baru. Dah tu bawak balik umah ni mmg double la semua.

Meja makan double

Ais box double

Mesin Basuh double.

Sempit ko umah. Nak nangis. Terus je Incik Rusli buat keputusan buat Renovation. Besarkan dapur dan tambah bilik. Sbb anak2 bilik atas. Depa malas nak tido atas. So nak buat bilik satu tuk diorg. So plan di buat... aku la arkiteknya... wakakak... belasah je. So 25 haribulan 5 mula sesi mengubahsuai. Cari org semua.

Gue tak berani nak letak sini. Zaman sekarangkan? Semua boleh jadi. Tak nak la. So lepas siap semua baru la okkan? Bising sedara mara dan adik2 suruh aku update dalam blog. Ate datang tak nakkan? Senang je korang arah2 gitu eh? rasakan dua bulan korang tertanya2 mcm mana umah pak long and mak long (A.K.A mak ayah aku)

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Inilah umah aku sebelum reno. MPK nak gambar umah lak. Bagus jugak untuk aku cerita kat korang. Belakang umah aku beso la jugak. Bole la tambah bilik / ruang kat belakang. Sbb umah ni dah 20 tahun lebih dah. Yer la adik aku Raudhah lahir kat umah ni. Umur dia je dah 18 tahunAku duduk umah ni umur aku 8 tahun. Beza aku dengan adik aku 12 tahun... jeng jeng jeng. Soalan math. Kira sendiri berapa tahun umah ni...

So plan umah... bilik bawah tu akan di buat bilik santai. Kecik je bilik tu, nak masuk katil pun tak cukup. Solat pun sorang je leh masuk. Bilik air lama pecah jadi store. Dapur bertukar jadi bilik dining. Dan bilik ibu ayah di belakang than Dapur baru add.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Ok... belah kanan dapur dan belah kiri bilik. Yang kotak kecik kat tengah2 tu toilet. Ambik masa 3 minggu jugak la. Lagi pun banyak tergendala sbb hujan. Payah sikit la.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Puan Tipah melawat tapak bilik. Heheh. Ni bilik diorg. Memula nak pecahkan bilik bawah tu gabung bilik. so besarlahkan? Tapi mcm over besar plak. So better ada bilik satu lagi, kata cik tipah kot ada cucu, boleh buat bilik baby. Hahaha... ok jugak tu. Walaupun anak hanya 3 tak bermakna cucu limitedkan? Insya Allah kalau ada rezeki ye.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Ok antara bilik lama dengan bilik baru buat gitu je. Batu2 tu nak kasi cahaya masuk. Sbb bilik tu akan gelap gulita.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Dari bilik atas. Mmg tutup habis.

Than pemilihan tile, kami (me dan Zamani) dapat kuasa dari ibu dengan ayah tuk pilih. Cume bilik ibu je la.. dia nak warna merah. Kan dia dengan menantu dia satu kepala? Nak merah sangat. So ni je la ada. Merah pink pink.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Dah macam tikar getahkan?

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Bilik yang nampak panjang je...tak berani nak pijak tile ni time ni. Sbb baru tampal. Kang kantoi dengan wak wak yang kerja ni. Diorg siap tutup jalan pintu masuk.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Syiling bumbung bilik ibu. Kelas kooo krawang2... berbaloi2 rasa harge dengan hasil kerja tau! I like!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Masih lagi basah.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Dapur

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Pintu dapur lama dengan tepi tu pintu bilik. So sebelum umah siap mmg diorg tak pecah. Dah settle semua baru diorg pecah dapur lama.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Bilik air sebelum pasang tile.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Tile bilik air

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Sekali lagi Fink Fink... i dont like Fink but what to do... merah nan ado, so yang paling dekat warna ni la yer.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Ok ni bukan pekerja asing tapi LAKI aku... diakan suke enterprem kalau bini dia ambik gambar. Buget muke masuk blog...wakakaka... tak suruh pun mmg akan letak. Takkan nak letak gambar org lain plak? Harus lebam bijik mata ku kan?

Ok pintu antara dining room dan dapur dah siap!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Tadaaaa hasilnya!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Kabenet pun di pecahkan... so ini akan jadi dining room nanti yer anak-anak

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Pintu belakang umah.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Syiling bumbung dapur. Lawa2 pun bukan org pandangkan? Ingatkan diorg letak kat dining hallkan? Kat dapur. Motip dektektif conan? Tak adanya nak letak lampu jurai2... i dont like! Dapur je kot??? hahaha...tak kisah la. Kang tengok la pakej yang dia nak bagi ni kang

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Motip gambar ni??? ermm tah... main snap jekan? Tapi tu tempat letak ais box kat dapur. Sok nak basuk dapur tak yah nak angkat2... siram je air. Tak ganggu. Ini idea menantu pemalas, si Zamani.... wakakak ampunnnn yang... dia tak nak sok dia susah angkat2 ais box, dia bagi idea kat mak aku...org tua tu??? ok je...


Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Tile dapur. Susah sangat nak cari kaler. Datang Cik Tipah lak sibuk nak cari gelap sbb MALAS nak jaga. Sudahnya Itam Puteh!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Zoom kasi tengok


Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Dan gambo yang terakhir. hahah tak tahu nak buat closing story... itu je. Nanti balik aku torai la ambik gambo banyak2. Dah siap dah. Mungkin sabtu ni basuh umah kot. Maid partime pun dah cari. So sabtu ahad ni mmg sesi mengemas ler nampaknya. Senin dah posekan?Nangis ko kalau tak siap. Tinggal grill belakang umah je tak pasang. Lepas tu sukses! Boleh raya umah baru. Semangat sikit yer dak??

3 comments:

Mimy Hamid said...

rumah ko pesen mcm rumah mak aku ...aku dtg umah ko tu terignat uamh aku sebelum repair...sama je patern...tu la untung rumah zaman lama ni..tanah luas repair berbaloi baloi ....dah rhopa rumah ratusan ribu jek..kan kan

CidaZam said...

Mimmy

aah... sangat besar. Sekarang punya umah mahal, kawasan pun tak ada. nak sidai baju pun tak ada sometimekan? Asal aku tak kaya zaman dulu...wakakak... zaman sekarang nak beli umah trkebil2 jap tengok hutang yang nak tanggung tu

Hanim Mansor said...

Aslmkm wm.wb. Bestnya dapat renovate rumah orang tua. Rumah dulu-dulu memang besar kan. Macam rumah sewa saya sekarang. Tapi nak beli dengan tuan rumah, banyak nak kene renovate@maintenance. Sebab rumah bekas kene banjir tahun 2007.

http://greenrich.com.my

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails