Under one ruf ^-^

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Aryssa Dania Dalam Ingatan

Lilypie Angel and Memorial tickers

Langkah Kecil AmanI IMan ZulAikha

Langkah Kecil Ammar Yusuf

Ketibaan Orang Baru

Thursday, April 14, 2011

Acct Asst

Ha! Pencarian pembantu akak kat opis ni...

At last my boss ambik keputusan tuk ambik account assistant tuk aku. Dia pun kesiankan aku kot MC memanjang, EL pun berpanjangan. Kesan mmg kerja terbengkalai...Thanks bos... dont worry will do the best for ur company.

Syok kerja sini. Bos jenis cool. Tak masuk hal org janji kerja dia siap! So untuk itu aku kena jalankan interview...

But bos requirement dia nak asst aku cina atau India. Sbb senang kang raya tak yah deparment ko tutup at least ada yang kaber. Cuti la ko panjang mana pun. Itu tak jadi masalah.

Terkulat2 call candidate... hahah yang kelakor one candidate ni tak kerja dah, so nak mai interview hari ni jugak. Guess what??? Aku tak ready. Apa aku nak tanya bebudak ni???

Idea??? malam ni ada org kena kerah siapkan soalan nak interview ni... aku teringat Ex bos aku kat Majlis Perbandaran Melaka dulu (practikal). Our big bos interview dia. Soalan yang dia sendiri confuse...

"Kau tahu macammana nak buat balance sheet?"

"Tahu encik..."

"Kau buat selalu balance tak?"

Hahahah time dia cakap tu aku pun gelak. Ada ke balance sheet yang tak balance??? Jawapan dia yang balance tu dapatkan dia jawatan penolong pengurus kewangan. Bila dia masuk kerja dia kata mmg balance sheet account situ tak balance. Nak pening kepala dia. Nak memandai adjust pun tak leh jugak. Last2 dia buat bagi balance. And what the purpose of Ketua Jabatan Kewangan??? Ermmmm....

Macam2 kan interview ni. Bos aku lak time interview aku dia tanya apa beza company SDN BHD and Enterprise... tak ada la susah mana... ermmm soalan yang aku nak tanya budak ni apa?

"U buat profit and loss selalu untung ke rugi??" Hahahah harus kokan???nampak kebodohan di situ... tapi ok jugak. Tengok dia jawab macammana. Sekali dia jawab

"I buat account tak pernah loss puan... selalu untung." Harus aku pindahkan dia kat bahagian marketingkan? dah bawak untung, ko bawak keuntungan tu tuk aku kira eh?

Ermmm tanya basic account je la... bukan payah pun kerja key in data je... biar aku monitor je. Heheh aci tak?

1 comment:

miszme_ieda said...

halamak...baru ingat nak apply...sekali nak chinese/indian plak...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails