Under one ruf ^-^

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Aryssa Dania Dalam Ingatan

Lilypie Angel and Memorial tickers

Langkah Kecil AmanI IMan ZulAikha

Langkah Kecil Ammar Yusuf

Ketibaan Orang Baru

Thursday, September 15, 2011

Alhamdulilla

Syukur aku di beri kesempatan hidup di dunia ni bersama suami dan anak. Alhamdulilla hanya Allah je yg tahu apa aku rasa saat tu. Mcm2 dlm otak ni. Hari ahad lepas ada water spot. Tak banyak tp itu la kali pertama kuar air yang aku tak ambik port pun. Tapi kuar lagi after mandi jam 8.

Hati tak tenang. Sbb doktor mmg kata air ketuban aku kurang. So bgtahu zamani. MIL aku plak buat open house. Mmg tak nak susahkan ati dia. Tp bila dia tahu mmg ajak aku dan suami g klinik. Doktor tak berani nak ambik kes so aku di hantar ke hosp putrajaya.

Kat hosp putrajaya mmg tak buget. Cek semua diorg kata ok than bila nak balik, kena tahan. Mmg air ketuban bocor.

Aku tak tahu apa yg diorg nak buat. Monitor je ke atau nak paksa bersalin I don't know.

So malam ahad tu, doktor pakar bgtahu they have to induce since aur ketuban bocor akan ada infection. So aku tak kisah sangat.

Pagi isnin. Tetiba doktor pakar masuk. Cerita plan seterusnya. Sbb dia tak galak buat induce since diorg tak tahu berapa lama baby akan keluar. If more than 12 hour baby akan lemas. Than by the time akan jadi risiko pada mak and baby. Aku mls nak dgr cerita panjang so aku suruh doktor decide what is the best.

Operation is the best way. Kondisi baby lebih terjamin. And risiko pada ibu sbb aku ambik asprin and asprin kena stop at least 10 days. Sementara aku?? Hanya br berhenti 2 days. And risiko hilang darah boleh membahayakan nyawa. Aku kena buat pilihan. Of coz aku sanggup ambik risiko tukan? Bila aku agree doktor hanya senyum.

Suami kena di beritahu and keputusan akan di teruskan after suami agree. Puas aku merayu kat zamani. Let me do the operation.

And aku terus masuk dlm kategori emergency operation. Apa pun tak leh lewat sampai ke malam since baby kritikal. Amani tak gerak pagi tu. After second injection matang paru2. May be she felt guilty kot.

Tp aku pujuk dia. What ever it is aku nak selamatkan dia. And I will strong coz aku nak idup dengan dia and abak dia.

So operation mula jam 3. Separuh sedar. Hati berdebar. Bila kenang mmg nak nangis. Bila dgr suara amani aku jadi tenang. Tak ada la aku rasa nak pitam sedangkan kat dewan bedah tu nampak la doktor semua bertungkus lumus. Darah terlampau banyak. Sedut banyak kali still banyak jugak. Tapi bila dah dgr suara amani aku dah tak takut lagi. Redha dan terus meminta peluang tuk bersama suami dan anak.

Mmg tragis tp ia menguatkan semangat aku. Ini yang aku nak selama ni. And apa pun aku akan tempuh.

Terima kasih ya Allah atas rahmat mu


Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

9 comments:

damiaaqilla said...

Tahniah kak cida..bl bc mmg sedih tp akak mmg kuat.hope semuanya selamat.mcm kakak sy pn dh lm khwn br thn ni dorang dpt baby..ms nk bersalin'n ank dia mmg byk dugaan..ank sedara kuar xckp bln (6 bln rsnye dia dh kuar)- operation kn pksa kuar sbb kakak skt ms tu. alhamdulillah,skrg ank sedara dh kuar hospital dgn berat 1.9 kg.

HAIZAN said...

tahniah sis...sgt comell baby you...alhamdulilah baby & mummy selamat..hope me juga akan mendapat kebahagiaan seperti itu...insyaalah...

Mimy Hamid said...

Alhamdulillah termakbul jua impian ko dan zamani ..semoga kehadiran amani membahagiakan ...aku pun tumpang gembira...semoga aku pun dipermudahkan untuk menimang cahaya mata sendiri..amin...beb aku teringat email ko..bila ko kata pasal EDD...ko pernah mention..."aku kalau boleh nak beranak cepat je"..heheh dan masin mulut ko..mmg cepat...legaa

Hafiz dan Mawaddah said...

assalamualaikum kak cida..

alhamdulillah..tahniah mawaddah ucapkn di atas kelahiran amani yg sgt comelllll...

ays_as said...

Tahniah Cida and Zamani!!!!
tahniah!!!
tahniah!!!!

mai said...

Tahniah dan syukur cida dan amani selamat..

Eri-chan said...

alhamdulillah. akhirnya penantian tu berbaloi.
ya allah sebak juga baca entry kau ni cida.

Wahidah said...

tahniah again n again cida.....:))

Deqna said...

Alhamdulillah.... I'm happy for u... bila dah jadi ibu ni sanggup lakukan apa saje utk anak.. semoga amani iman zulaikha menjadi anak yg baik dan membesar dengan sihat...

Iman memang comel..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails