Under one ruf ^-^

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Aryssa Dania Dalam Ingatan

Lilypie Angel and Memorial tickers

Langkah Kecil AmanI IMan ZulAikha

Langkah Kecil Ammar Yusuf

Ketibaan Orang Baru

Friday, November 13, 2015

Gov vs swasta

Gaduh!

Hihihi tak la... menarik satu yg aku nak kongsikan di blog. Aku tulis status pasal gundah hati nak bersalin kat hosp putrajaya. Hihihi masih lagi seriau pasal bersalinkan ammar. And kali ni pun cser. Kurang2 4 or 5 hari kat hosp. Asal buget lama sangat? Admited one day. Cser take 3 dayskan? Itu pun kalau ko ikut plan yg doktor bagi. Kalau ada kes kes emergency diorg akan delay plan cser ko.

Apa yg buat aku susah ati, anak2. Hosp putrajaya tak bole masuk budam bawak 12 tahun. Rindu kat amani Allah je tahu. Ni berpisah sementara dengan amani dan ammar lagi. Adoi cerita pasal anak2 sedih. Tak biasa berjauhan lama2, bila kenang tak jumpa diorg. Susah ati. Ok tak nak emo. Kang baby rasa dia memyusahkam ke dua org tuanya. Hati anak2 semua kena jaga.

Jadi ramai gak salah faham. Aku letak status tu takut jugak. Tp ramai tegur tak ada beza swasta dan kerajaan sakit sama.

Siapa cakap? Hahaha. Yer la ko bayar ribu2 haruslah. Sakit sama tp swasta layan ko setanding bayaran. Lepas cser rehat sampai la ko discharge. Anak tak cukup minum tak ada hal dengan susu formula. Malam anak nangis? Nurse ambik letak nursery. Tp bg yg tak pernah bersalin gov. Meh la aku kongsi.

Ada baik buruk bg aku. Bila sakit kita akan cakap tak patut bla bla bla. Tp bila ko dah baik sebenarnya pengalaman tu sangat berharga dan kau akan berterima kasih. Hosp gov lain tak tahu. Ada kawan cakap nurse perihatin dan banyak membantu. But ni pengalaman aku. Dr amani ke ammar. Time Amani, aku keluar dr bilik bedah je masuk ward terus nurse suruh brestfeed (bf) anak. I tak ambik epidural yer. Kuar ward je bius habis da. Lagi anak sulung. Susu tak kuar nurse picit2 puting bagi air keluar. Baju pun aku tak pakai lagi ok.

Ammar lagi dasyat. Kuar dr perut terus lap2 letak atas badan tuk menyusu. Perut ai tak seal lagi. Hahaha

Tp ko leka la layan anak. Aku rasa ammar rimas mulutvdia penuh air lagi tp di paksa minum. Sampai ke ward. Diorg ambik ammar tuk test dan injectiom sahaja.

8 jam lepas operate ibu temankan. Sian nenek tak tido. Aku time ammar pakai mofin so macam org lalok la. Anak2 aku mmg jenis nak peluk. Mungkin rasa lebih panas. Dlm keadaan kau lepas di bedah bukan mudah ye nak jaga anak. Aku plak jenis tak tahan sakit. Pernah aku tekan butang minta bantuan nurse ambikkan pampers dlm almari. Kau tahu nurse sound 'puan lepas ni buat sendiri yer. Kena gerak banyak supaya luka cepat sembuh' sentap tak??

Hello akak bayar gak tau. Bukan seringgit bukan dua ringgit tapi seribu lebih. Hihihi yer la murah la cser kerajaan dr swasta.

Lena ko tido. Sbb tu aku selalu perhatikan siapa bersalin lat swasta hari ke empat balik umah hari ke 7 dah bawak anak jalan2 play ground. Hahahah. Kawan den siap basuh bilik ayo.

Seriau der. Akak 2 minggu pun tak baik2. Punya nurse habaq jalan luka cepat sembuh. Yer saya setuju tp mungkin rehat kena cukup. Tang anak aku malam dua2 menyusu..baru nak lelap kot. Bangun duduk buat tempat luka tu sakit.

Tp apa pun macam aku cakap. Sebaik mana swasta aku rasa selamat dengan kerajaan lagi sbb diorg check betul2. Swata nak check betul2 tambah dan sediakan duit la kan. Kerajaan ko jangan banyak bunyi je la. Buka ko sorg je yg pakai service diorg kan?



Anyway td beli sikit barang org baru. Takut tapi teruja. Takut sbb macam aryssa dulu. Excited beli baju2 end up?

Harap2 kali ni semua urusan di permudahkan. Dan aki harap sangat ammar bole bawak diri. Tengok dia sekarang risau rasa. Dulu usia kakak 2 tahun lebih ni ammar baru setahun lebih. Mana dia nak faham. Aku masuk toilet pun dia nangis macam aku bole lari ikut lubang tandas je. Hahahah

posted from Bloggeroid

4 comments:

anis abdullah said...

Woo hospital kerajaan camtu ye. Swasta memang sakit ke nak apa2 ke just ting tong.

anis abdullah said...

Woo hospital kerajaan camtu ye. Swasta memang sakit ke nak apa2 ke just ting tong.

ruqayya said...

Saya pun selesa dengan kerajaan. Walaupun queue agak panjang dan ramai orang, tapi mereka cek betul2. Rasa puas hati.

http://keluargakusayang.blogspot.my/

mairah mairah said...

sy pilih swasta bkn sbb tkt dgr cerita mcm2. tapi sbb sy nak husband ada sama2 masa kita tgh tahan skt tgu nak bsalin..tak dpt bygkan kalau skt dok sorg2..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails