Under one ruf ^-^

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Aryssa Dania Dalam Ingatan

Lilypie Angel and Memorial tickers

Langkah Kecil AmanI IMan ZulAikha

Langkah Kecil Ammar Yusuf

Ketibaan Orang Baru

Saturday, January 30, 2016

Dugaan

salam...

since last week satu rumah di landa penyakit. Mula dengan Zamani... than ayah... lepas tu ammar... than amani dan nenek. Bila si kecik dua org sakit tentu je aku jadi risau. zamani dah tiga minggu attendance kerja tak cantik. time aku maternity dia cuti seminggu. than start kerja the second week MC plak. elok dia baik ambik cuti lagi jaga anak.

Dan apa yg merisaukan ialah Aiman. Ammar suke sangat cium adik. Tp sbb sakit aku kena halang. Bawak aiman lari sana sini.

hari khamis amani ammar serentak demam. selalu makan ubat terus ok tp sampaikan dah masuk ubat kat muntut pun 4 jam panas tahap 39 deg. maka laki bini berjaga. Span badan anak2 dengan air sejuk. sian Aiman. Nasib baik dia jenis tak kisah. Hahaha sesuai la nama tu kan? Aiman jaga malam. kalau pagi tu senang la nak jaga dua org ni. Tp malam tu budak2 lena tido kul 3 pagi. masuk bilik butang mata si Aiman. Time dia berjaga. bole pitam aku tak tido. tp anak2kan?

Zamani suruh aku bawak anak2 g klinik the next day. dia mmg tak leh nak cuti dah. so tunggu ayah tp tak balik2. entah gi mana dia pun. Kul 3 ptg amani menggigil dan nangis. Dia cume cakap 'ibu my body hot.... hotttt!!!!! and its pain!!!' dia jerit macam someting burn badan dia. terkejut la aku. nak minta tolong siapa???

last2 capai kunci kereta. mak aku halang svb dlm pantang. not even 30 days kan? tp ko sanggup tengok anak ko meraung? ammar x demam tp batuk macam nak putus nyawa. masih lagi ko nak tunggu suami balik? bukan ambik kesempatan nak drive. nak jalan2. aku sendiri takut kena sumpahan ke apa sbb pantang larang ni bahaya tak ikut.

pakai sweater tebal2... stokin dan tawakal. Gi klinik depan rumah pakar kanak2 tutup plak. kul 630 ptg baru bukak. terus gi pantai klang. drive slow slow. dlm hati nak nangis. tp sblm pergi hantar msg kat zamani. minta izin. dia berat gak nak bg tp tengok keadaan anak mmg tak tergamak. sbb ko dah bg dia makan ubat tp tak kebah malah makin teruk.

sampai pantai doktor kat ward plak check pesakit.



sementara tunggu doktor. Ammar kalau x demam dia active. so selfie tuk bagi dia senyap tak merayap. ikutkan kalau pakai filem negetive camera lama bole habis la filem negetive tu sbb nak bagi diam punya pasal. nampak tak amani yg tak larat tu?

Doktor check amani and sangat mengejutkan panas dia hampir 40 deg. doktor cakap nasib baik aku cepat kalau panas bole menyebabkan dia sawan. mmg doktor nak admit dia tp dia still bole lawan doktor. menangis dan menolak doktor lagi. so doktor suruh pantau kat rumah dulu. incase malam dia flat terus masuk emergency. masuk hosp.

Ammar plak nampak je sihat. Tp bila doktor check salur penafasan dia sangat sempit.

Dugaan betul... gigil rasa. kalau la aku lambat. apa jadi kat diorg. ammar pun patut masuk hosp tp doktor suruh pantau rumah. kalau makan ubat tak elok than kena bawak malam tu jugak.

Tapi ammar doktor pelik ada ruam kat badan. suspek dengi. tp kalau dengi tak akan ada batuk atau selsema. tp since dok kawasan dengi maka kena check.



muke anak bujang relex je ambik darah. akubsuruh adik aku pegang. masih seriau luka terbukak. hahahah paranoid kau cida



masih relex. yg nangis nak rak si amani. adoi la. sampai ammar yg cool tengok amani nangis dia turut nangis.



ubat anak2... alhamdulilla darah ammar clear tak ada dengi atau kepialu.

bill?? RM 460. telan air liur. korg deman je nak. itu pun doktor cakap ubat amani and ammar kongsi. habis beli farmasi biasa sbb pantai mahal. doktor sendiri cakap ok. cume antibiotik and antiviral tuk kahak je lain2 . buget doktor nak selamatkan aku la tu... mesti bill tinggi pun rm 200

hambik! 2 anak rm 460.

tp puas ati. lepas makan sekali je ubat dua2 baik. Alhamdulillah.

oh lupa nak mention. Ammar pergi klinik biasa. tp tak ada perubahan. sbb tu la aku mmg cari pead tuk bebudak ni. klinik biasa asik nak berulang je pergi.

tp anak2 payah makan ubat. kalau la korg tahu ubat2 korg ni beratus2? kan bagus.... ibu yg takut makan ubat ni pun kalau tahu ubat mahal, telan gak la.... hahaha

apa pun Tppa tak laksana lagi. kalau laksana aku x tahu la berapa riban la kena bayar tuk demam biasa.

tq Malaysia.

hahah tetiba masuk TPPA.

posted from Bloggeroid

2 comments:

anis abdullah said...

banyaknya dugaan..sila bersabar ya..TPPA...tulah dengar jugak kesan pada harga ubat2





Nurul Aini Mohd Noor said...

Mahalnya bill T_T. Semoga anak-anak cepat sihat :-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails