Semangat nak masak berkobar2... tetiba aku rasa enjoy pulak memasak...hari sabtu tu, aku minta terpaksa bincang dengan Zamani tuk tido Shah Alam... at least aku boleh belajar masak dengan mak. Since tunjuk ajar mak buat makaroni sup tu, aku dah rasa confident sikit nak masuk dapur... yer la dpt pujian, tu yang berkobar... setiap kali aku masak abang Jamani kasi upah... tu yang semangat tuh! Cit podahhhhh... muntah la korang yer...
Dia pun tak kisah sbb shiff kerja dia minggu ni start pukul 9.00 pg - 7.00 mlm, so waktu tido cukup... uhs lama tak tido umah mak... Putrajaya pun sama lebih kurang tu jugak...
Mak selalu gi Pasar Tani beli barang pasar stiap hujung minggu... so ini la peluang nak belajar... so hari Ahad tu aku bangun seawal 630 pagi... tunggu punya tunggu sampai kul 8 mcm tu Ijat ketuk pintu... semangat akak tinggalkan abang Jamani yang lena lagi... malas nak kacau... dia kalau tido jangan la kacau... dia kaau akak tak pa... wakakak.... tetttttttttttttttttttttt!
First time shopping barang dapur kat pasar Tani... actually ibu pun tak pernah beli barang dapur... jarang la... sbb yang selalu beli ayah... tahu2 ibu masak je apa yang ayah beli... kalau kami pergi pun beli je... janji barang tu kat mata ni elok... ok la...
Tapi rupanya banyak benda yang kita kena tahu... first MIL ajar aku cara nak beli ikan...Nak tukar selera plak... nak beli ikan bawal (sbb ikan tu abang Jamani suke makan... hehehe)... besar2 betul ikan kat pasar pagi... heheh jakun sekejap aku... Kami beli ikan yang suci... MIL tak nak org tu siang... sbb aku mmg nak belahar siang ikan...
Than MIL cara pilih sotong pulak... Kulit sotong yang macam kotor tak elok...kalau siang sotong pun kulit tu kena bersihkan... sumpah beb... aku mmg tak tahu... hehehe tahu buang tulang dengan ink dia... idok ku tahu kena buang kulitnya...
Than daging... yang merah dengan yang pucat... yang merah lembu mude yang daging pucat lembu tua... eh ye ke? Ke terbalik... ku dok pikir yang pucat tu daging lmbu lama... wakakak...
MIL ajar cara nak pilih sayur... jenis cili yang pedas...
Pemilihan ayam... ayam kampung, ayam bandar... ayam yang sesuai nak masak rendang gune ayam kampung tua... daging dia liat... kalau gune ayam kampung mude atau ayam bandar mmg isi hancur...
Sampai umah... MIL ajar menyiang... siang ikan... siang ayam... adoiii... time siang ikan tu aku rasa macam ngilu semacam... lagi2 dengar bunyi tulang patah... oooo serammmm oooo...
Siang ayam lagi la parah... MIL tunjuk 2 cara nak potong ayam... aku tengok dia libas sekali je ayam tu dah elok potong... time aku... Ya Allah... aku tetak ayam tu (iz it the rite word??) pisau tak tembus... kesan pun nan ado... last2 yang kerjakan ayam tu dua org... hahaha sampai hancur2 ayam MIL...ye la tak gheti cari joint tulang ayam tu...
Cara nak bersihkan ayam dengan ikan pun MIL ajar ok...aku rasa complete minggu tu... heheh MIL bukak kelas tu menantu... che ta pun join sekali.
Yang tak sedap, barang pasar minggu ni MIL sponser... adehhh di sponser lagi... segan pulak... dah empat minggu ayah je sponser barang dapur umah aku... beli ayam, daging dan udang... aku nak bayar dia tak nak ambik plak... sbb dia cakap aku ambik sikit je pun. Sikit pun ayam sekor... daging dengan udang pun 500g jugak sekali beli...
Kali ni MIL plak sponser... tak cukup dengan barang basah... barang kering pun MIL bekalkan jugak... dengan cili padinya, dengan limau, halia, rempah kari... aduuhhhh... ni semangat dan nekad nak belajar masak ni... kih kih kih...
Apa pun aku hargai sangat bantuan MIL.. syukur la MIL sudi sangat mengajor... kalau tak aku pun mati kutu, sampai bebila pun aku tak tahu nak masak... mcm hari ni... ngeh ngeh ngeh... dalam sejarah, dan aku tak pernah terlintas akan masak lauk ini tuk en Suami...
Ku try buat pajeri nenas uolss... hebat tak?? nan ado segera2... gune high way bagai... ha! kalau nak cerita dlm entry ni mmg korang tertido atas keyboard tu... aku sambung nanti je la ye... daaaa
No comments:
Post a Comment