Under one ruf ^-^

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Aryssa Dania Dalam Ingatan

Lilypie Angel and Memorial tickers

Langkah Kecil AmanI IMan ZulAikha

Langkah Kecil Ammar Yusuf

Ketibaan Orang Baru

Sunday, August 15, 2010

Resepi Agar2 Coklat....

Atas permintaan seseorg.... uhuk... aku telah mendapatkan resepi ibu mertua ku khas untuk mu... ehem ehem... nama terpaksa ku rohsiakan... lalalala.... dah buat tu, reti2 la post kat klang dan putrajaya... muah muah muah...

Atas desakan tuk tahu resepi tu, maka mak telah mengajar aku mcm mana nak buat... next week boleh la try... anyway agar2 coklat yang mak bagi khamis lepas, ibu jamah kasi habis... dia cakap sedap sampai dia tak tinggalkan tuk sesiapa pun dalam umah... bule?? tak pa... dah tahu resepi dah bole buat nanti...makan ler ko laki bini puas2 cida...

Di sebabkan mata aku dah mengantuk sekarang dan sebelum resepi ini ilang dari ingatan, meh sini ku letak... so yang minta resepi MIL tu... sila ambik ye... resepi nasi daging sila ambil kat link Blog Mil... panjang bebenor..

Maaf la... niat di hati nak snap gambo... tapi dalam kelas tak di benarkan ambik gambar...wakakaka.... sogan mak cik nak oiiiiii.... kang cik gu rampas fon macammana???? heheh gurau je...

Sila gunakan agar2 cap layang2... MIL kata itu halal....
Align Center
1. Agar2 satu bungkus....
2. Air 2 mangkuk...

Dua benda ni korang tau lakan? cairkan sampai betul2 cair... sbb tips MIL.... kalau tak cair, kita msuk gula, than ia akan rasa seperti 'pasir'... so sila pastikan agar2 tu cair secairnya sebelum masukkan gule... ada faham??? ok next step...

1. Susu ideal satu tin
2. 3 sudu coco
3. 2 bijik telur (ambil kuning sahaja)
4. 1/2 buku butter
5. Satu sudu kecil asen vanilla...

Bahan2 di atas ni korang bland... pakai blander sudah... yang rajin nak pukul memukul pakaila alat yang sepatutnya... tapi tadi MIL relex bleanderrrr jerk... sonang bah kalau gitu....

Lepas bland bahan2 tadi... sila masukkan 1 1/2 sudu susu pekat...gaul gaul gaul....

Than sediakan 1 1/2 sudu tepung jagung dan bancuh air... tujuannya... erkkk jap nak ingat balik.... ha! Tuk nampak dia kilat2 shining2... ada org pakai gula batu... tapi MIL kata jangan susahkan diri... hahahaha... tepung jagung sila bancur... habis cerita....lalalala... oh tip lagi... tepung jagung tu asing yer...jangan pandai2 nak campur dalam bahan yang di kisar sbb adunan akan mendap? something like that la...

So bila agar2 tadi dah cair, masukkan 3 SENDUK gula... jangan ko letak 3 sudu gula plak... kang tak rasa... hehehe mcm pandai je aku kan??? ikut la nak manis letak la satu paket tu... hahaha...kalau tak kurangkan la... tapi 3 senduk tu sedap2 je... tak manis tak tawar sangat... oh lupa lak nak snap senduk yang MIL pakai... alaaa senduk cedok kuah tu...

Panjang plak aku bebel...kalah chef wan... hehehe sambung sambung

Gula dah cair... masukkan bahan2 yang dah kisar tu... gaul2.... last baru masuk tepung jagung yer kawan2...

Dah tu sejukkan sekejap, masuk la dalam peti ais... so ini hasilnya... hahah belum keras sudah snap... lambat la nak keras... :( sahur kang makan ler....

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Selamat mencuba yer...

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails