Under one ruf ^-^

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Aryssa Dania Dalam Ingatan

Lilypie Angel and Memorial tickers

Langkah Kecil AmanI IMan ZulAikha

Langkah Kecil Ammar Yusuf

Ketibaan Orang Baru

Sunday, July 14, 2013

Aku dan kari

Salam

Tajuk karangan saya adalah aku dan kari. Kalau korg nak tahu laki aku lahir Penang. So dah semesti makanan kesukaan dia kari. While me anak jadi melaka dah murtad melaka sbb zamani x suke asam pedas. Habis masak siapa makan?? Mmg jarang la aku masak asam pedas.

Kari family aku biasa je la. Kitaorg mmg suke kuah cair2 ni. Tapi macam sentap bila masak laki makan ciput je. Tapi makan umah mak dia jilat jari dan pinggan. Ook pinggan tu melampau lakan? Hehehr

Bercinta nak masak kari.

Pernah la berguru dengab mak mertua. I even tengok cara dia masak. Tapi tah la... mungkin betul kot ckp mil aku... keiklasan masak. Hua hua hua. Wa iklas la ni masak nak kasi suami sayang... hehe

Ekceli zamani ok. Dia tak banyak bunyik. Dia tak pernah pun bandingkan kari mak dia or aku. Aku masak dia makan je. Tp kita dah tentu nak merampas kedudukan tukan... hahaha ok mungkin sbb tu kari aku tak jadi. Kari mak mmg sedap.

Teringat dulu first time masak kari. Dah la aku lepas kawin baru belajar masak. Mak aku kat putrajaya. Dia bg resepi. Time tu baru sebulan kot kawin. Kisah yg aku ingat la sampai bebila.

Tak tahu kari ka apa. Hahah. Pelik rasanya. Bukan rasa je. Sampai rupa pun scray. Apa yg kurang. Buat video call kat mak aku. Dia pun pelik tahu tahu nak sugguest apa nak tambah. Kebetulan kakak sepupu aku juara masak ni, dia pun garu kepala. Yer la ko nak buget apa pun video call. Rasa pun tak dpt rasa. Than abang zamani balik aku siap nangis. Bole tengok muke nak jaga ati bini... hahaha...

Sambil dia cedok kuah kari telor time tu. Dia konon nak pujuk...

'Eh yang ok la ni... telor you rebus ni...kita bole makan dengan kicap' wakakak sumpah time tu aku nangis. Dia peluk aku. (Baru kawinkan....) now ingat balik... bodonya. Dia ambik nasi, dengab telur rebus dah tu tuang kicap.

But itu tak mematahkan semangat aku. Alhamdulillah aku dah bole masak sup. Yang I dok follow sama stail dengan mak. Alhamdulilla jugak aku dah tahu masak kueh tiaw goreng. Even not same but abang zamani makan banyak gak la. Aku suke dia makan. Cume kari!!!!!!! Eshhhh aku penah masak pajeri nenas. Ok pulak. Sama je sbb pakai serbuk kari.

Erm tak pa la. Take time. Janji jangan mengalah. Masak tuk suami. Sekurang2nya aku cube, yer dak. Dr duduk makan je at least aku tau la macam manakan nak masak. Cume may be teknik tu salah. Ermmm.

Cinta punya hal... tak pa...slow slow... kan?  Kari yg aku masak tuk ifftar ari ni... cair! Cair ! Stress!

3 comments:

erna said...

hehe comel je..memang betul, jika untuk suami..kita usahakan. suami erna org pantai timer, ada juga makanan kegemaran suami masih fail lagi nak buat :)

sekurang-kurangnya kita buat juga :)

Mimy Hamid said...

aku dan singgang boleh?? heheh singgang tu senang tapi mak megat masak hari hari pun megat layan...huhu aku masak sikit je dia makan ..kenapa why why

CidaZam said...

Erna - Aah... that the spiritkan...

Mimy - tu la singgang paling senang, tapi aku pun tak pernah buat sbb zamani tak makan... aku kalau dia tak makan ni la fail!malas nak masak

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails